BEOGRAD: Stiže “MTU Aero Engines”

BEOGRAD: Stiže “MTU Aero Engines”

07/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Ministarstvo privrede potpisalo je sa nemačkom kompanijom “MTU Aero Engines”. Planirano je da taj investitor gradi pogon u blizini Beograda koja će u prvoj fazi zapošljavati 450 radnika.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju, je ocenio da je ovo veliki projekat, koji znači novi tehnološki život Srbije.

Ministar privrede u vladi Srbije Goran Knežević i član Upravnog odbora nemačke kompanije koja proizvodi motore za civilne i vojne avione “MTU Aero Engines” Mihael Šrajeg danas su u zgradi Predsedništva potpisali Memorandum o razumevanju.
Predsednik Aleeksandar Vučić je rekao da će u junu biti potpisan ugovor o investiciji te kompanije u okolini Beograda, najverovatnije u Staroj Pazovi.
Vučić je rekao da je u Srbiju stigla najmodernija kompanija u avioindustriji, a jedna trećina svih letelica u svetu ima delove koje ona proizvodi. Naveo je da je MTU u Poljskoj počeo da posluje pre 10 godina, a da sada ima 28.000 zaposlenih. Rekao je da avioindustrija u svetu ima rast od sedam odsto godišnje i da očekuje da MTU pošto ima sigurno tržište ostane više od sto godina u Srbiji.

Član Upravnog odbora MTU Mihael Šrajeg objasnio je da dolaze u Srbiju zbog odlične investiciona klime , pozicija zemlje i visoko obučenih i motivisanih stručnjaka.
Dodao je da je blizina i saobraćajna umreženost Srbije bila važna, jer se kamionom za samo deset sati može doći iz Nemačke, a još brže iz Beča gde MTU ima veliko kargo čvorište.
Inače sedište kompanije, koja posluje u 15 država u svetu, je u Minhenu.

Na pitanje da li će Folkvagen doći u Srbiju Vučić je odgovorio da ima male šanse da dođe Folksvagen, ali da se i dalje bori za tu investiciju jer nudi najbolje uslove.♦