BITEF TEATAR: Maj u znaku nekoliko hit pretstava!

BITEF TEATAR: Maj u znaku nekoliko hit pretstava!

27/04/2019 Off By BERB

 

Ljubitelji pozorišta mogu, tokom maja da pogledaju nekoliko hit predstava Bitef teatra. Predstava M.I.R.A. u režiji Andraša Urbana je na repertoaru 19. i 23. maja, predstava Aveti, po istoimenoj drami Henrika Ibzena u režiji Andreja Nosova biće izvedena 8.maja.

 

Autorski projekat Mirjane Katanović Julija publika će moći da pogleda 27.maja, dok je izvođenje plesne predstave Godina bez leta u koprodukciji Stanice Servisa za savremeni ples i Bitef teatra na programu 16. maja.

Aveti: foto Nenad Šugić

Pomenio da Bitef teatar nastavlja sa popustima na pozorištne karte i na kraju sezone. Redovne cene karata su 600 i 800 dinara, dok su predviđeni popusti od 50 posto za studente i penzionere, kao i 30 posto za organizovane grupe i članove klubova čitalaca Lagune, Vulkana i Arhipelaga!

Ako odlučite da pogledate neku od predstava Bitef teeatra potsetimo da blagajne rade od 18 do 20 časova, danima kada se igraju predstave. Rezervacije se vrše na broj telefona 069/899 24 00 od 10 do 14 i 18 do 20 časova.

 

M.I.R.A: foto Nenad Šugić

Inače u Bitef teatru je 5. aprila održana premijera predstave koju potpistuje koreografski trio Stanica Servisa za savremeni ples Dušan Murić, Jovana Rakić i Marko Milić. Predstava se bavi temama romana Frankenštajn – moderni Prometej Meri Šeli. Uzimajući u obzir istorijske okolnosti u kojima je delo nastalo, prirodne događaje poput erupcije vulkana, odjeke industrijskih revolucija od tada do danas, ali i stvaranje i prekide odnosa i veza, koreografi su radili na hiperprodukciji materijala iz tri različite perspektive. Ono što ovaj projekat čini revolucionarnim u kontekstu domaće plesne scene je činjenica da se radi o prvoj saradnji između koreografa Stanice i plesača Bitef dens kompanije. Do kraja sezone, predstavu možete pogledati 16 maja.

Bitef teatar i ove godine nastavlja tradiciju prisustva na referentnom nacionalnom pozorišnom festivalu. Posle prošlogodišnjeg trijumfa predstave Jami distrikt po tekstu Minje Bogavac i u režiji Kokana Mladenovića, na 64. Sterijinom pozorju koje se održava od 26. maja do 3. juna 2019. godine u Novom Sadu, Bitef će predstavljati predstava M.I.R.A. u režiji Andraša Urbana. U obrazloženju selektora Sterijinog pozorja Svetislava Jovanova, između ostalog se kaže: „Kroz rаskošni i bolni vаtromet ironije, gnevа i pаtnje, kroz renesаnsni а istovremeno аsketski koloplet žаnrovа, stilovа i postupаkа, potpomognut figurom junаkinje kojа istovremeno otelotvoruje nаslovni lik, protаgonistkinju kojа je tumаči (Mirjаnа Kаrаnović) i nekog Trećeg (sаm teаtаr?), Urbаn nаm bаcа u lice žestoku i nemilosrdnu genezu nаših društvenih perverzijа i pozorišnih zаbludа. “

ASSITEJ Srbije udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade pokrenuo je prvi Festival ASSITEJ-a Srbije, koji se će se održati od 9. do 11. maja pod nazivom Pokrenimo priču širom beogradskih pozorišta. U selekciju festivala uvrštene su dve predstave Bitef teatra: Carevo novo odelo mlade Bitef dens kompanije u režiji Jelene Kajgo, koja predstavlja nastavak razvoja plesnog repertoara za decu i mladu publiku i Epske igrice: Ženidba Dušanova rediteljke Anđelke Nikolić u produkciji HopLa! i Bitef teatra. Carevo novo odelo je na repertoaru 10. maja, dok su Epske igrice: Ženidba Dušanova na repertoaru 9.maja.

Obeležavajući tri decenije postojanja, Bitef teatar otvara svoja vrata u Noći muzeja i podseća na tri decenije bez svoje osnivačice – neponovljive Mire Trailović, Gospođe iz velikog sveta, koja je prodrmala pozorišnu scenu celog regiona i na sebi svojstven način se izborila za slobodu na daskama koje život znače. U okviru manifestacije, publika će imati priliku da se 18.maja od 16-24. upozna sa bogatom istorijom Bitef teatra (Press BT).♦