ESI:”Razgovori o promeni granica vraćaju napetost na Balkan”

ESI:”Razgovori o promeni granica vraćaju napetost na Balkan”

27/04/2019 Off By BERB

 

Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI) je u izveštaju pod nazivom “Hipnotizer – Aleksandar Vučić, Džon Bolton i povratak prošlosti” navela da su razgovori o promenama granica vratile napetosti na Balkan koje se u svakom trenutku mogu rasplamsati, prenosi Koha.

 

Izveštaj se protivi promenama granica koje su najavili srpski i kosovski predsedik Aleksandar Vučić odnosno Hašim Tači i poziva EU da preuzme aktivnu ulogu da na pravi put vrati evropsku perspektivu regiona i okonča razgovore koji vode ka konfliktima.

„Evropska unija bi trebalo odmah da zatvori Pandorinu kutiju daljnjih razgovora o prekrajanju granica na Balkanu. Trebalo bi da ponovo potvrdi principe EU da otvori pregovore o pridruživanju sa Srbijom 2014. godine, što je uključivalo postepenu normalizaciju odnosa sa Kosovom. Trebalo bi upozoriti Aleksandra Vučića da huškanje na rat srpskih ministara moraju prestati. Pretnje o vojnoj intervenciji na severu Kosova su neprihvatljive. Nemačka, Francuska i druge članice EU treba da jasno stave do znanja da su spremne da preuzmu više odgovornosti za bezbednost na Balkanu, ako u bilo kom trenutku predsednik SAD odluči da povuče sve američke trupe. Istovremeno, Evropska unija bi trebalo da ponudi Srbiji, Kosovu i svim drugim balkanskim zemljama perspektivu stvarnog, opipljivog napretka”, preporučuje ESI.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Bolton, takođe se pominje u izveštaju u vezi sa njegovom izjavom koju je dao 2008. godine kada je bio američki ambasador u UN-u.

“Dalja podela Kosova je ispravna stvar, barem za područja sa srpskom većinom koja graniče sa južnom Srbijom. To bi odražavalo i etničku i političku realnost na terenu“, rekao je on(RTK2).♦