Narodno pozorište: Javno čitanje u prepunoj sali “Radionica”

Narodno pozorište: Javno čitanje u prepunoj sali “Radionica”

24/04/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Ivana Vujić je prodrmala Narodno pozorište u Beogradu, koje je spavalo više godina bez premijera, ušuškano u međuobne svađe i intrige.

 

Vratila “zaboravljene”: Ivana Vujić

Čak su i službenici obezbeđenja dozvoljavali sebi da se mešaju u ocene rada drame i baleta i vrbuju protiv direktora. Uspeli su da ga smene i uživaju neko vreme u bezvlašću. Konačno je reagovala Vlada Srbije i postavila v.d direktora, Ivanu Vujić, jednu od najpoznatijih rediteljki, dramskog pisca, profesorku Fakulteta dramskih umetnosti.
Ivana je od prvog dana uvela red. Svi su morali da na vreme dolaze na posao. Službenici besno brbljaju protiv nove direktorke, ali se ona ne obazire na to. Za samo mesec dana Narodno pozorište se preporodilo. Ivana je dovela grupu mladih umetnika, uglavnom svoje studente, koje dobro poznaje. Vratila je na scenu stare zvezde ovog pozorišta, od kojih neki nisu radili skoro jednu deceniju.

Premijera nove postavke “Nečiste krvi” izvedena je ovog meseca. Sledećeg je na redu premijera “Koštane”. Ivana je izazvala toliku pažnju javnosti, da je početkom godine Narodno pozorište posetila premijerka Ana Brnabić. Ona je, posle Broza , Bakočevića i Tome Nikolića, jedan od retkih naših funkcionera koji su u ovo pozorište došli. Uverila se u bedno stanje inventara, scene, kostima , pa je Vlada odmah zamenila stare mašine za pranje veša novim, a najavila stalnu brigu o pozorištu.
Sinoć je u prostorijama pozorišne radionice u ulici Gundulicev venac, koja je adaptirana za malu scenu, održano prvo javno čitanje. Komad “Kao i sve slobodne devojke” napisala je Tanja Šljivar, nova direktorka Drame , a režirala Ivana. Oko 300 gledalaca bez daha je pratilo glumce na sceni, pa se postigla potpuna ujedinjenost izvođača i gledalaca. Ivanina režija je takva, da monologe sedam tinajđerki čitaju glumci Narodnog pozorišta, koji u poslednjih 5 godina nisu imali premijeru na matičnoj sceni.
Za pisanje ovog teksta Tanji Šljivar je polazna tačka bio događaj o kojem se pisalo 2014 godine – kolektivno zatrudnjivanje sedam bosanskih tinejđerki tokom školske ekskurzije. Sedam monologa devojčica o preživljavanju tog perioda, od testova za trudnoću do abortusa, Ivana je na scenu postavila tako da ih izgovaraju svi glumci- Hana Anđeli, Bojana Bambić, Jelena Helc Vesković, Vladan Gajović, Lepomir Ivković, Dimitrije Ilić, Vjera Mujović, Aleksandra Nikolić, Lidija Pletl, Suzana Petričević, Bojana Stefanović, Danijela Tomović i Stela Ćetković. Scenski govor uredila je Dr Ljiljana Mrkić Popović.

Ovaj tekst je prvi put izveden u Berlinu, a predstava je pozvana na ovogodišnje Sterijino pozorje. Postavljen je i na sceni Theater Paderborn, a u radio verziji je snimljen za Radio Keln.
Glumci afirmisani, dobri, a zaboravljeni, oduševljeni su ovim potezom Ivane Vujić. Mnogi su sinoć plakali od uzbuđenja.Ivana svima je poželela sreću i najavila seriju scenskih čitanja. Jednom mesečno će se čitati savremeni dramski tekstovi iz regiona u režiji reditelja i rediteljki mlađe generacije, a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta.

Raspisuje se konkurs za direktora Narodnog pozorišta. Svi se nadaju da će Ivana, koja je sada v.d. direktora, učestvovati.To je najbolji put za napredovanje pozorišta.♦