Samoopredeljenje protiv Srpske liste za izbore 19. maja

Samoopredeljenje protiv Srpske liste za izbore 19. maja

24/04/2019 Off By BERB

 

Kandidati Srpske liste za predsednike četiri opštine na Severu ne mogu biti potvrđeni za izbore 19. maja ove godine, ako za njih ne glasa osam od devet članova Centralne izborne komisije (CIK), piše prištinski dnevnik Zeri.

 

Dva predstavnika Samoopredeljenja u CIK-u najavili su da će glasati protiv predloga kandidata Srpske liste, ako ne postoje konkretni dokazi da će „srpski kandidati poštovati ustavni poredak na Kosovu“.

Hašim Tači, imenovao je samo devet članova CIK-a, a za sertifikaciju kandidata potrebno je osam glasova.

Predstavnik pokreta „Samoopredeljenje“ u CIK-u Adnan Rustemi kaže da su bivši gradonačelnici na Severu podneli ostavku označavajući Kosovo kao „Kosovo i Metohija“, i da CIK treba pažljivo da se bavi prijavom Srpske liste.

„Sa tim u vezi, CIK bi trebalo pažljivo i detaljnije da se osvrne na prijavu Srpske liste i njenih kandidata, ne dozvoljavajući da se ovaj proces zloupotrebi za pokretanje scenarija protiv Republike, kao što radi Srpska lista potpomognuta Aleksandrom Vučićem”, rekao je Rustemi.

On je najavio da je zatražio od CIK-a da zahteva od Ministarstva lokalne samouprave da dostavi ostavke bivših gradonačelnika, kao i da zatraži dodatna dokumenta od Srpske liste, koja dokazuju njihovo distanciranje od stavova Aleksandra Vučića.

Takođe, prema njegovim rečima, mora da se dokaže da će kandidati Srpske liste „priznati i poštovati ustavni i državni poredak Republike Kosovo i ispuniti sve odgovornosti“.

„Ne možemo da trošimo milione evra poreskih obveznika za scenarije koji ponovo upozoravaju kandidaturu i ostavku. Mi kao članovi „Samoopredeljenja“ nismo protiv Srba, nego protiv instrumentalizacije Srpske liste od strane Beograda i kroz nju, borbe protiv države Kosovo“, rekao je Rustemi.

Istakao je da će članovi „Samoopredeljenja“ u CIK-u biti protiv potvrđivanja Srpske liste i da „Srpska lista ne može i ne treba da bude potvrđena od strane CIK-a“.

Pokret „Samoopredeljenje“ ima dva predstavnika u CIK-u. Pored Rustemija, član ovog tela je i Nazljie Balja(Kossev).♦