Skupština Srbije: Kolegijom bez (cele) opozicije

Skupština Srbije: Kolegijom bez (cele) opozicije

16/04/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Maja Gojković održala je danas Kolegijum Narodne skupštine Srbije. Opozicija joj nije došla osim Čedomira Jovanovića, Vojislava Šešelja i Miladina Ševarlića koji je nedavno izbačen iz Dveri zbog neslaganja sa Boškom Obradovićem.

Posle sastanka Maja je rekla novinarima da je zadovoljna i da je postignut dogovor da se promeni procedura rada Skupštine koju su 2009. godine utvrdili upravo poslanici iz partija koje sada protesvuju.
Napravili su to baš u julu kada su mnogi poslanici bili na odmoru.


Lideri Radikala I LDP imaju zamerke na vreme koje im je dato da se pripreme za sednicu. Tražili su i više vremena za raspravu o svojim amandmanima. Rekli su i to da su predlozi dnevnog reda sa tako raznolikim temama izgubili svaki smisao. Oni će svoje predloge o radu Skupštine naknado predati Predsednici.

Maja Gojković je ponovo pozvala sve šefove poslaničkih grupa da se vrate u salu, a i da prisustvuju narednim kolegijumima jer Skupština će ovih dana raspravljati o rešenju koje će pomoći građanima zaduženim u švajcarskim francima. U maju je na dnevnom redu “Tijanin zakon” koji predviđa doživotnu robiju za ubistvo dece i trudnica. Održaće se i sednica o KiM.
Šešelj u Jovanović predložili su da ovoj sednici prisusvuju i predsednici države i vlade.
Gojkovićeva je zaključila da je današnji kolegijum pokazao kako je parlament , a ne ulica, mesto za dijalog.
Novinari su pitali Čedu Jovanovića o smrti Mirjane Marković a on je osudio sve koje je mrtvu linčuju:
– Za mene je ona odgovorna za smrt Stambolića, a možda i za Čuruviju i Đinđića. To što nije osuđena je nesposobnost sudstva. Ja sam se protiv nje i njenog muža borio dok su bili živi. Sada kada ih više nema mislim da prema mrtvima treba imati drugačiji stav. Nisam hteo da svedočim protiv Marije (Milošević) kada je pucala na mene. Drugi su bili miševi koji su ćutalui za svaki slučaj, a sada mrtve Miru i Slobu linčuju.

Aleksandar Martinović ponovio je novinarima sve ono što je predsednica Skupštine rekla:
– Parlament je jedino mesto za razgovor. Ne pristajemo ni na kakve komisije, delegacije i pregovore. Rokova nema. Poslanička grupa SNS i predsednica Skupštine spremni su na svaki razgovor ali u parlamentu.
Sadašnji skupštinski Poslovnik donela je upravo Demokratska stranka. Sada i ne odgovara , bez obzira na to spremni smo da menjamo šta ne valja. Ali zajedno. Da sutra neko ne kaže da mu novi Poslovnik ne valja(foto Sandžačke).♦