Sednica Vlade: usvojen Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima

Sednica Vlade: usvojen Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima

16/04/2019 Off By BERB

 

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Predlog zakonom je predviđeno je da se preostali deo duga korisnika kredita u toj valuti konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

 

Predloženim zakonom, oko 16.800 građana koji su zaduženi u švajcarskim francima imaće mogućnost da reše ovaj finansijski problem, bez obzira na visinu duga. Predviđeno je da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 odsto plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Članovi vlade usvojili su i Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, kojim se izjednačavaju visine plata zaposlenih u predškolskim ustanovama sa platama zaposlenih u osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Nakon usvajanja predloženog zakona po hitnom postupku, zaposleni u predškolskim ustanovima imaće od maja ove godine veću platu za devet odsto u odnosu na platu iz decembra 2018. godine (umesto dosadašnjih 7 odsto) koja se isplaćuje u junu ove godine. Za ovo povećanje iz lokalnih budžeta biće izdvojeno 382.000.000 dinara(Press Vlada).♦