Narodno pozorište, 16. aprila, gostuje u Budimpešti

Narodno pozorište, 16. aprila, gostuje u Budimpešti

14/04/2019 Off By BERB

Drama „Ivanov” Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, s Nikolom Ristanovskim u naslovnoj ulozi, biće izvedena 16. aprila u okviru četvrtog MITEM festivala. Madách International Theatre Meeting je jedan od trenutno najambicioznijih evropskih pozorišnih festivala.

U velikom ansamblu Narodnog pozorišta su i Nada Šargin, Marko Baćović, Branko Vidaković, Danijela Ugrenović, Hana Selimović, Nenad Stojmenović, Branka Petrić, Bojan Krivokapić, Nikola Vujović, Vanja Milačić, Predrag Vasić, Jelena Živković, Nemanja Konstantinović, Danica Arapović i muzičari Nikola Dragović, Ivan Mirković i Nemanja Bubalo.
Autorsku ekipu koja je realizovala “Ivanova”čine dramaturg Slavko Milanović , scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Bojana Nikitović.


Hadži Nenad Maričić


Dan kasnije, 17. aprila, glumac Narodnog pozorišta Hadži Nenad Maričić gostovaće u Tekelijanumu, zadužbini koju je Sava Tekelija osnovao davne 1838. godine u Pešti, da bi se u njoj školovali siromašni srpski đaci i studenti iz svih krajeva gde su živeli Srbi.
U toj ustanovi, Maričić će za predstavnike naše nacionalne manjine, kao i za mađarsku publiku, govoriti Šekspirove sonete, iz istoimene audio knjige. To jedinstveno izdanje, koje je, pre nekoliko meseci uvršteno u bibliotečki fond Srpske akademije nauka i umetnosti, Maričić potpisuje zajedno sa Jelisavetom Milojević sa Filološkog fakulteta. Sastavljena od 53 segmenta, od kojih je 51 Šekspirov sonet, ova audio knjiga u trajanju od 72 minuta predstavlja veliki poduhvat u našem izdavaštvu čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijenije kulture. U novom prevodu profesorke Milojević i izvanrednoj interpretaciji Maričića pred slušaocima se nalaze soneti neprolazne umetničke vrednosti, sa vanvremenskim porukama koje prenose(Press NP).♦