Protest opozicije u Beogradu: Šest dana vlasti da ispuni zahteve

Protest opozicije u Beogradu: Šest dana vlasti da ispuni zahteve

14/04/2019 Off By BERB

Protest opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju završen je sinoć u Beogradu, a vlastima je ostavljen rok od šest dana da ispune zahteve koje su danas izneseni.

 

Predstavnici Saveza za Srbiju, udruženja građana i strukovnih udruženja rekli su da su spremni da razgovaraju sa “nadležnim organima”, ali ne i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Opozicionari su najavili da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, naredne subote organizovati nove demonstracije.

Organizatori protesta zatražili su formiranje zajedničke komisije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova.

Drugi zahtev opozicije je izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev odnosi se na izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Najavljeno je da će u narednim danima ujedinjena opozicija izabrati svoje predstavnike za sve tri radne grupe, na kojima neće biti samo predstavnici opozicionih političkih stranaka, pokreta i udruženja građana, već i predstavnici strukovnih udruženja(Agencije).♦