Beogradski festival igre: “Jovan Ćirilov” Kanađanki Mari Šuinar

Beogradski festival igre: “Jovan Ćirilov” Kanađanki Mari Šuinar

05/04/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Beogradski festival igre završava iduće nedelje.Juče mi je ministar rada, Zoran Đorđević, na prijemu povodom dodele nagrade “Jovan Ćirilov” Kanađanki Mari Šuinar, rekao da se ova manifestacija slobodno može nazvati i Beogradski festival diplomatije.

 

Zasluženo priznanje: Mari Šuinar

Pre nekoliko dana premijerka je novinarima govorila o diplomatiji kulture, a ja sam je podsetila da je najbolji primer ovakve diplomatije upravo Beogradski festival igre. Jer, kod Aje Jung se na svakoj predstavi mogu sresti ambasadori iz celog sveta. Svi se druže, raduju jedni drugima, čak i ljube triput po srpskom narodnom običaju. Po njihovom ponašanju na predstavama i prijemima kod Aje, dobija se utisak da cela zemaljska kugla živi u miru i ljubavi.
Ipak, zaduženi za kulturu i diplomatiju to ili ne vide, ili ne prepoznaju.Ministra spoljnih poslova nema, a nema ni ministra kulture. Vladan Vukosavljević se naljutio kada sam ga prosle nedelje o tome pitala i odgovorio da nema vremena.
U ponedeljak u Beograd stiže Ohad Naharin, jedan od najpoznatijih koreografa sveta i tvorac Gaga tehnike sa Batševa ansamblom iz Tel Aviva.Te će večeri velika dvorana Sava centra biti puna ne samo diplomatskih predstavnika, već i baletskih kritičara sa svih kontinenata. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji zaista ima više obaveza nego ministar Vukosavljević, najavio je dolazak.
To će biti podstrek za našeg najvećeg ambasadora kulture, Aju Jung, da izdrži i ostane u svojoj zemlji. Jer, dobila je ponudu da bude gradonačelnik Krfa . Tako bi se ceo ovaj festival preselio i doneo korist grčkoj kulturi i turizmu.♦