Milo Đukanović za AP: Britanski razvod umanjio entuzijazam EU za prihvatanje novih članica

Milo Đukanović za AP: Britanski razvod umanjio entuzijazam EU za prihvatanje novih članica

05/04/2019 Off By BERB

 

Milo Đukanović je u intervjuu za Associated Press izjavio da su britanski razvod od Evropske unije i druge krize u uniji umanjili njen entuzijazam za prihvatanje novih članica, ali da Evropa ne sme da preda ovaj strateški region drugim globalnim igračima.

 

Đukanović je rekao da Rusija i Kina imaju legitimne interese na Balkanu, gde je ruski politički uticaj porastao, posebno u susednoj Srbiji.

U međuvremenu, Kina je uložila ogromna sredstva u infrastrukturu kako bi povećala svoju moć u centralnoj i istočnoj Evropi.

“Ali nije pitanje da li Rusija, Kina ili neka treća zemlja imaju svoje interese na Balkanu. Pitanje je zašto Evropa predaje taj region bilo kome drugome. Mislim da je to prvenstveno interes Evrope”, rekao je crnogorski predsednik.

Đukanović je još rekao da ako balkanske zemlje, koje su prošle kroz niz ratova devedesetih godina i još uvek zaostaju u reformama potrebnim za ulazak u EU, ostanu izvan dosega EU, budućnost same unije bi bila ugrožena.

“Alternativa je, zapravo, destrukcija Evrope. Evropa se mora zaštititi od te destrukcije i mora jasno prepoznati svoje strateške interese”, smatra Đukanović.

AP piše da nakon ulaska u NATO 2017, Crna Gora je sedeća po redu za pridruživanje EU, sa 2025. predviđenom kao najraniji mogući datum za ulazak u EU.

Agencija piše da i Srbija bi mogla da se pridruži do 2025, dok Albanija, Makedonija, Kosovo i Bosna još uvek nisu dostigle taj nivo pred-pristupnih pregovora(AP).

Predsednik Đukanović je rekao i da “nema sumnje” da Rusija pokušava da spreči ulazak zemalja Zapadnog Balkana u NATO.

On je rekao da je “savršeno jasno” da Moskva ima “destruktivnu politiku prema EU, prema ujedinjenju Evrope i zapadnim vrijednostima uopšte”(AP).♦