Crnogorci iz Vrbasa obespravljeni – pisali Vučiću!

Crnogorci iz Vrbasa obespravljeni – pisali Vučiću!

03/04/2019 Off By BERB

 

Dve opštine u Srbiji, Mali Iđoš i Vrbas, stekle su pravo da u ravnopravnu upotrebu na svojoj teritoriji uvedu crnogorski jezik

 

I dok je Mali Iđoš to pravo iskoristio, Vrbašanima je ono onemogućeno, pa su odlučili da upute otvoreno pismo predsedniku Srbije.

Crnogorci iz Vrbasa odlučili su da posle prečutkivanja svih lokalnih vlasti od 2011. do danas svoja prava ostvare pisanjem pisma i to predsedniku države.

“To otvoreno pismo je apel da u ovoj državi konačno počne da se poštuje zakon i da se poštuju imperativne norme”, navela je Bojana Bojat iz pravnog tima Crnogorske partije.

Zakon kaže da je lokalna samouprava obavezna da u ravnopravnu upotrebu uvede jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko prema posljednjem popisu procenat te manjine premašuje 15 posto.

U Vrbasu živi 17 posto Crnogoraca.

“Pored mađarskog, albanskog , slovačkog, hrvatskog i drugih svoje mesto je našao i crnogorski jezik u opštini Mali Iđoš, a vjerujem da će se sada i državne institucije uključiti u rešavanje ovog nepotrebnog problema u opštini Vrbas”, naveo je Nenad Stevović, publicista i istraživač crnogorske dijaspore.

U nacionalnom savetu crnogorske nacionalne manjine kažu da su ranije podnosili zahteve za uvođenje jezika, ali da su odbornici taj zahtev odbili.♦