Narodno pozorište: Počele pripreme predstave „Jeste li za bezbednost“

Narodno pozorište: Počele pripreme predstave „Jeste li za bezbednost“

03/04/2019 Off By BERB

 

Prva čitaća proba predstave „Jeste li za bezbednost“, u režiji i adaptaciji Anđelke Nikolić, održana je juče, 2. aprila u biblioteci Narodnog pozorišta.

 

Anđelka Nikolić

Premijera, planirana je polovinom juna na Sceni „Raša Plaović“. Predstava je baziran na tekstovima Biljane Jovanović, odnosno na njene tri kratke priče pod pomenutim nazivom „Jeste li za bezbednost“, putopisu „Dobrodošli v Dializijo“ Davida Šalamuna i antiratnoj prepisci „Vjetar ide na jug i obrće se na sjever“. Radi se o prepisci koju je Biljana vodila sa Marušom Krese, Radom Iveković (slovenačka i hrvatska spisateljica) i srpskom pesnikinjom Radmilom Lazić.
„Ta njihova prepiska, s početka devedesetih, koja je pratila celokupan raspad Jugoslavije, sabrana je u istoimenoj knjizi. Dakle, radi se o ženskom pogledu na takav specifičan politički trenutak koji se nije završio dobro ni za koga, a naročito ne po njih, radnike u kulturi, koji su, u tom trenutku, živeli u različitim delovima zemlje, kao i u inostranstvu, u Nemačkoj”, kaže v.d. direktorke Drame Tanja Šljivar.
Glavne uloge tumače Vanja Ejdus (Biljana Jovanović), Sena Đorović (Maruša Krese), Milena Đorđević (Radmila Lazić) i Anastasia Mandić (Rada Iveković). U podeli su i Petar Đurđević, Dragan Petrović, Stojša Oljačić, Vukašin Jovanović, Lazar Nikolić, Dragan Sekulić i Nemanja Stamatović (7 mladih tehničara obezbeđenja/pripadnika JNA/dezertera/zarobljenika/studenata; Službenici DB, aerodroma Brnik, zagrebačke policije, općine i ureda za strance; Policajci – od Beograda do Krka; Dr – u raznim bolnicama; Bolničar u raznim bolnicama; Pacijent odeljenja za dijalizu sarajevske bolnice; Milan Milišić, pesnik; David, Marušin sin; Saša, teritorijalac).

U autorskoj ekipi su i Branislava Ilić (dramaturškinja i adaptacija teksta), Vesna Popović (scenografkinja), Olga Mrđenović (kostimografkinja), dr Dejan Sredojević (scenski govor), dr Maja Đukanović (lektorka za slovenački jezik), Irena Popović (kompozitorka) i Marija Milenković (stručna saradnica za scenski pokret). Producenti su Ivana Nenadović i Nemanja Konstatinović, inspicijent je Miloš Obrenović, a suflerke Dušanka Vukić i Maša Radulović. Alisa Radovanac je organizatorka na praksi, a Nikola Isaković asistent reditelja(Press NP).