Jubilej: Obeleženo 20 godina od obaranja “nevidljivog” F-117A

Jubilej: Obeleženo 20 godina od obaranja “nevidljivog” F-117A

27/03/2019 Off By BERB

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su obeležavanju 20. godišnjice od kada su pripadnici 250. raketne brigade Vojske Srbije za protivvazduhoplovna dejstva oborili američki avion F-117A, takozvani „nevidljivi“ i ušli u istoriju.

 

Prema rečima ministra odbrane, 250. raketna brigada, koja je ponos naše protivvazduhoplovne odbrane, pre 20 godina vratila je nadu svakom od nas.

– Oni su vratili nadu slobodnom svetu. Oni su pokazali da mali, slobodan narod može da se bori i da otpor nije uzaludan. Vojska Srbije je ponosna na sve pripadnike 250. raketne brigade. Beskrajno smo zahvalni i 3. raketnom divizionu PVO, ljudima koji su oborili „nevidljivog“, ono za šta su nam rekli da neće moći da bude oboreno, ono što se smatralo nepobedivim – rekao je ministar Vulin.

Ministar odbrane je podsetio da su pripadnici slavne raketne brigade pokazali da se za slobodu može i vredi boriti.

– Ostavili su nam jedan važan nauk, da je za vojsku najvažnije da ima obuku, da se neprekidno priprema, da je opremljena najbolje što može, ali iznad svega da ima moral i da zna zašto se bori. Ovi ljudi su znali zašto se bore. Oni su se borili za svoju slobodnu Srbiju, za njeno pravo da odlučuje sama o sebi. Zato su bili nepobedivi – poručio je ministar Vulin, zahvalivši se u ime Ministarstva odbrane i svih građana Srbije.



Komandant 250. raketne brigade za PVD pukovnik Tiosav Janković poručio je da brigada danas obeležava vredan jubilej – 20 godina od postizanja najvećeg uspeha u istoriji te jedinice.

– Mi, današnji pripadnici brigade, čuvamo sjaj ovom uspehu, poštujemo naše saborce, naše prethodnike i učitelje, čuvamo našu tradiciju i sve ono što smo tada postigli ugrađujemo u obuku, održavanje i modernizaciju naše tehnike, u vaspitavanje mlađih oficira i podoficira, budućih generacija raketaša, a sve sa ciljem da budemo dostojni imena i tradicije naše jedinice – istakao je pukovnik Janković.

Prema rečima penzionisnog pukovnika Zoltana Danija, na današnji dan pre 20 godina borbena posluga 3. raketnog diviziona PVO, kojim je komandovao, oborila je F-117A „ponos NATO avijacije“.

– Mi smo svi ponosni na uspeh naše posade koja je bila veoma uvežbana, pripremljena, a tehnika je bila u potpunosti ispravna. Bili smo sigurni u sebe, vrlo motivisani i nismo se plašili da će nam se u toj situaciji bilo šta desiti. Naš moral je bio na visini. Potpuno smo bili sigurni da radimo pravu stvar. Zbog toga je zadatak uspešno izvršen u noći 27. marta – istako je penzionisani pukovnik Dani.

Članovima borbene posluge koja je oborila F-117A uručene su plakete povodom 20. godina odbrane otadžbine od NATO agresije, a ministar odbrane sve članove posade nagradio je sedmodnevnim boravkom sa još jednom osobom, u ugostiteljskim objektima Vojne ustanove „Tara“. Plakete su uručene i pripadnicima najboljih jedinica iz sastava 250. raketne brigade za PVD.

Svečanosti u kasarni „Banjica“ prisustvovali su komandanti i pripadnici ustanova i jedinica RV i PVO, prethodni komandanti 250. raketne brigade za PVD, kao i članovi borbene posluge i bivši pripadnici Komande 250. raketne brigade za PVD i 3. raketnog diviziona PVO, koji su oborili „nevidljivog“.

U znak sećanja na poginule pripadnike 250. raketne brigade položeni su venci na spomen-obeležje u krugu kasarne „Banjica“. Ministar Vulin obišao je i Spomen-sobu 250. raketne brigade, gde mu je komandant 250. raketne brigade uručio maketu rakete „Dvina“, prvog raketnog sistema koji je ušao u naoružanje nekadašnje SFRJ.

Svih 78 dana NATO agresije, artiljerijsko-raketne jedinice za PVD dejstvovale su po neprijateljskim vazduhoplovima. Srčano i požrtvovano jedinice su uzvraćale višestruko nadmoćnijem neprijatelju, odlučno braneći vazdušni prostor naše zemlje.

Složnim radom oficira, podoficira i vojnika, voljom i rešenošću, do tada nemoguće postalo je realnost. Slika oborenog F-117A u njivi kraj Buđanovaca munjevito je obišla svet i doprinela jačanju morala Vojske i naroda. Za hrabrost i požrtvovanje pripadnika, za date žrtve i postignute uspehe, 250. raketna brigada odlikovana je Ordenom narodnog heroja(Press VS).♦