Beogradski strateški dijalog: Neka zapadni moćnici urazume svoje dete Kosovo

Beogradski strateški dijalog: Neka zapadni moćnici urazume svoje dete Kosovo

18/03/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Na četvrtoj Konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga rečeno je da je 1999. godine mnogima bio potreban sukob sa SFRJ, naročito Americi koja je želela da potvrdi svoju dominaciju u svetu. Predsednik Aleksandar Vučić, otvarajući ovaj skup ocenio je da danas imamo višepolarni svet, gde i dalje dominira Amerika, a njoj se u ekonomiji približila Kina, a vojno su joj bliži Rusija i Kina.

-Uz pomoć američke sile stvorena je vlast na KiM, ali to ne može da obezbedi mir. To je trenutna blokada koja se silom održava već dvadeset godina. Jedino rešenje je sada obostrano odricanje od maksi zahteva. Srbija je u potpunosti prihvatila njihove zahteve ali oni to ne čine. Red je da zapadni moćnici urazume svoje dete Kosovo. Neko mora da objasni Albancima da bez razgovora sa Srbijom ne mogu ništa.
Vučić kaže da je u prošlosti Srbija imala svoje političke greške ali nije zaslužila NATO agresiju. Srbija je na udaru mnogih, jer niko ne voli nepokorne.
Zamenik predsednika Gornjeg doma ruskog parlamenta, Andrej Turčakov rekao je da je njegov parlament odmah osudio bombardovanje Srbije.
U izjavi novinarima posle sednice Turčakov je pohvalio Srbiju što je otvorena za saradnju sa svim zemljama, a za ubrzano razvijanje dobrih odnosa Srbije i Rusije zaslužni su Vučić i Putin.
Za razgovore Putina i Vučića u Beogradu kaže da su bili veoma korisni, naročito za izgradnju železnica i gasovoda.
Novinare su najviše zanimali detalji o jučerašnjim nemirima opozicije, Vučić je rekao da je pozivao demonstrante da se ne iživljavaju na novinarima RTS nego da dođu kod njega. Zaključio je da više neće da razmišlja o tome jer ima važnijih poslova.
Rekla sam da mu se javila Aja Jung, direktorka Međunarodnog festivala igre koji počinje za neki dan, i da je zabrinuta da neko ne otkaže učeše. Pitala sam hoće li nemiri da utiču na turizam. Ogovorio je da hoće, ne samo na turizam već i na nove investitore.

Predsednik je najavio da policija neće više biti tako tolenantna na divljanje i rušenje.

Ove nedelje će se obeležiti dvadeset godina od NATO bombi i to u Nišu koji je najviše stradao. Vojna parada pomerena je na 9. maj. Vuči kaže da se ne plaši pretnji Jeremića da će ga smeniti do Uskrsa, jer se na vlast dolazi izborima a oni još nisu zakazani. Zahvalio je svim ljudima u Srbiji i ogromnoj podršci. Kaže da će razgovarati sa svima iz opozicije ali ne i sa liderima koji su organizovali proteste.♦