Rama i Zaev planiraju “balkanski Šengen”

Rama i Zaev planiraju “balkanski Šengen”

14/03/2019 Off By BERB

Albanski premijer Edi Rama založio se za primenu “Šengenskog modela“ sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana, a ne samo sa Kosovom.

 

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, koji je u zvaničnoj poseti Tirani, Rama je istakao da će pre ili kasnije “građani ulaziti i napuštati granice Severne Makedonije i Albanije bez barijera“.

“Šengenski model bi trebalo da se proširi u celom regionu, sa Kosovom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, uz uverenje da će sve države iz regiona ući u ovaj proces. Naše granice moraju postati prohodne kao što su granice EU. Ako treba to da učinimo sa zemljama članicama EU, onda nas niko ne zaustavlja da to učinimo između nas, danas, a ne sutra. Pre ili kasnije mi ćemo dati građanima mogućnost da ulaze i napuštaju naše zemlje bez ikakvih barijera, kontrola, bez ijednog problema, onako kako to rade građani EU”, istakao je Rama.

Dodao je da je Albanija otpočela ovaj proces sa Kosovom, koji je, kako tvrdi, bio nažalost pogrešno protumačen.

“Kada smo pričali o ‘Šengenskom projektu’ sa Kosovom bili smo pogrešno protumačeni, ali kažem da je to samo početak da nastavimo sa drugim zemljama u regionu. Sve zemlje sa Zapadnog Balkana treba da budu uključene u ovaj proces. Granice će biti prohodne sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu, kao što je to omogućeno u EU za građane države članice EU koji ulaze i napuštaju zemlju bez ikakve granične kontrole”, objašnjava albanski premijer(Agencije).♦