Skupština Srbije: Poslanik Ristićević postao i  filmski kritičar!

Skupština Srbije: Poslanik Ristićević postao i filmski kritičar!

12/03/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Poslanici opozicije i danas nisu bili u skupštinskoj sali već su to radili u holu.

Dveraši su optužili vlast zbog razvlaščenja Nacionalne laborotorije. Rekli su da je trebalo u njoj da se zaposle 200 ljudi ali je ona, rekli su, “puštena niz vodu” pa je primljeno samo 20 radnika. Na račun toga poslovi o kontroli hrane su prepušteni privatnim laborotorijama koje drže članovi SNS.

Lider LSV Nenad Čanak odgovarao je na pitanje zašto su iznenada na dnevni red stavljeni Zakon o finansiranju Vojvodine i Rezolucija o položaju Vojvodine.
Rekao je: “Ne znam. Ja se za ovo borim. već deset godina. To što se ovo pitanje stavlja sada na dnevni red može da znači i dnevno politički interes za donošenje ovakvog zakona. Da se pokaže Evropi da je Srbija normalna država i da poštuje svoj Ustav.
I dok je opozicija debatovala u skupštinskom holu unutra su preostali poslanici, u skladu sa Poslovnikom, postavljali pitanja Vladi.

Poslanik Žika Gojković pitao je danas premijerku Anu Brnabić zašto u Srbiji boračke penzije dobijaju bivši partizani, a ne pripadnici tadašnje jedine regularne kraljeve vojske – četnici:
-Trenutno u Srbiji imamo 30 hiljada boračkih penzija.Njih primaju bivši partizani, njihova deca, pa čak i unuci. One su dodeljivane bivšim partizanima, ali i njihvim sinovima.Sada ih primaju unuci, pa zbog toga broj korsnika raste.Ovaj trošak je u proteklih 80 godina pustošio budžet.Tu treba dodati i lažne invalidske penzuje.U isto vreme, stotinak preživelih četnika, koji su bili regularna kraljeva vojska u to vreme, još uvek čekaju penziju.

Nemanja Šarović, poslanik Radikalne stranke koja ne bojkotuje skupštinsko zasedanje, prebacio je vladajućoj većini da radi kao nekadašnja “žuta” većina u Skupštini:

– Objedinjujete i po 70 zakona. Danas ste doveli ministra (Branka) Ružica, koji nije nadležan za teme o kojima raspravljamo.U svaki zakon pokušavate da natrpate EU, kao da nam ona nije već nanela dovoljno zla i kao da vam pre nekoliko dana nije saopšteno da od ulaska Srbije u EU nema nista. Jasno je da će Srbija biti suočena sa velikim brojem ucena. Ovo sa Kosovom nije poslednje.Ucenjivaće i Hrvatska koja takođe ima teritorijalne pretenzije prema Srbii.

Nataša Jovanović (SRS) kaže da u ovom času imamo 300.000 hektara neobrađenog zemljista, a da neke opštine imaju čak polovinu zemlje koja se ne obrađuje:
-Pod organskom proizvodnjom imamo samo 15 hiljada hektara. Bilo bi bolje da investirate u organsku proizvodnju svugde gde je to moguće, jer se ona isplati i predstavlja budućnost poljoprivrede u svetu.Tako bi zaposlili mlade ljude i motvisali ih da ostanu na selu.Bolje je njima dati podsticaje, nego stranim kompanijama koje uzmu pare i odu.
Vjerica Radeta (SRS) tvrdi da EU truje građane Srbije:
-Iz belog sveta uvozimo njihove otpatke. Zahvaljujući prethodnim vlastima, koje su potpisale takve dokumente, Srbija godišnje gubi 200 miliona evra zato sto iz EU uvozi hranu bez plaćanja carine.Tako jedemo otrov, a uništavamo našu seljačku proizvodnju.

Nikola Savić je dodao da ne postoji nikakva kontrola onoga sto se uvozi i da nemamo dovoljno inspektora za to.

Marijan Rističević upoređuje budžetska izdvajanja za poljoprivredu s kulturom:
– Za poljoprivredu i gazdinstva izdvajamo 43 miliona i 650.000 dinara a za samo nekoliko glumaca milijardu. Nikola Kojo je jos i nezadovoljan, a jedino je “poljoprivrednik” Zoran Zivković uzeo vise od njega.Kojo me čak i tužio jer sam rekao da nije trebao da glumi u filmu “Mezimica” koji prikazuje srpske lekare kako Albancima uzimaju organe.Kojo je za film “Stado” dobio 20 miliona dinara. Retko ćete naći poljoprivredno gazdinstvo sem Živkovićevog, koje je dobilo tolike pare. I Dragan Bjelogrlic je nezadovoljan, jer je dobio samo 105 miiona dinara. Srđan Dragojević nije zadovoljan sa 30 miliona dinara, pa se setio da mu ova vlast ne valja.♦