MSUB: Ilija Šoškić i Tomislav Peternek poklonili dela MSU

MSUB: Ilija Šoškić i Tomislav Peternek poklonili dela MSU

12/03/2019 Off By BERB

 

Nakon uspešno realizovane i veoma posećene retrospektivne izložbe Ilije Šoškića Akcione forme, održane od oktobra do decembra 2018. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Šoškić je želeo da se zahvali na izuzetnom angažmanu celog tima oba muzeja za koje smatra da su na sjajan način predstavili njegov rad publici.

 


U znak zahvalnosti poklonio je MSUB rad Ikar (1989/2018). Rad je nastao 1989. godine a u produkciji MSUB obnovljen za retrospektivu Akcione forme. Kako je instalacija realizovana uz pomoć tehničke službe Muzeja, umetnik je želio da se nađe u kolekciji MSUB.
Takođe, Tomislav Peternek je nakon otkupa tri njegove reprezentativne fotografije za izložbu Sekvence – Umetnost Jugoslavije i Srbije, iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, kojom je otvorena rekonstruisana zgrada Muzeja na Ušću 2017. godine, kao i otkupa pet fotografija 2018. godine koje su upotpunile presek kroz njegov opus, smatrao, da je kao gest uvažavanja naše institucije prikladno da pokloni čitavu seriju od 99 fotografija.

Ove fotografije čine značajnu celinu u opusu umetnika koja je bila predstavljena na njegovoj retrospektivnoj izložbi i izuzetno su značajne za kolekciju Muzeja savremene umetnosti.

Muzej savremene umetnosti želi da se zahvali obojici umetnika na izuzetnim poklonima koji obogaćuju naše zbirke i biće naredne godine predstavljeni na izložbi Novih akvizicija MSU( Press MSUB – Foto Bojana Janjić).♦