Đuzepe Konte izrazio punu podršku Srbiji na njenom putu ka EU

Đuzepe Konte izrazio punu podršku Srbiji na njenom putu ka EU

06/03/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

U Beogradu boravi premijer italijanske vlade Đuzepe Konti. Ispred palate Srbija dočekala ga je Ana Brnabić. Razgovarali su o italijansko srpskim odnosima Đuzepe Konte izrazio je punu podršku Srbiji na njenom putu ka EU i u naporima da postigne sporazum s Prištinom. Konte je istakao da Italija u Srbiji i na celom Balkanu želi da podrži bezbednost, rast, i socijalni i privredni razvoj jer je to potrebno za stabilnost.

 


Na konferenciji za novinare posle današnjih razgovora u Beogradu, premijer italijanske vlade Đuzepe Konte i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekli su da će Italija biti ambasador Srbije na njenom evropskom putu. Upravo slavimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, a danas je ova zemlja druga po robnoj razmeni sa Srbijom. Prošle godine je ekonomska razmena prešla četiri milijarde, 46 posto više nego godinu dana ranije. Najviše se sarađuje u bankarstvu, mehanici i hemiji. Konte je podržao Vučića u njegovom traženju kompromisa sa Prištinom. On kaže da Kosovo treba da pokaže dobru volju, povuče takse Srbiji i napravi napor da se pregovori nastave. Vučić dodaje da ti pregovori i njihovo dobro rešenje za obe zemlje mnogo znače jer Kosovu otvaraju put u UN i među normalne zemlje.

Vučić je razjasnio i nesporazum oko vesti italijanske agencije Ansa koju su preneli mediji celog sveta o tome kako je naša zemlja spremna da prizna Kosovo. Pokazao je i stenogram razgovora gde se vidi kako je on italijanskom novinaru rekao upravo ono što našim novinarima odavno govori – da treba postići kompromis u kome će svako po malo da popusti.
Novinar Anse pre pre konferencije za novinare mi je rekao da je on za sve kriv, zato što je tražio od Vučića da razgovaraju na srpskom, pa nije dobro preveo šta mu je Vučić odgovorio. Kad je reagovao Vučićev kabinet shvato je grešku, javio svojoj redakciji, koja je povukla sporni deo intervjua, ali je bilo kasno jer su ga svi već objavili.

Vučić je govorio o neslozi među Srbima i lažnim patriotama koji smetaju pregovorima. I uprkos tome za njegovu politiku glasa više od 84 posto ljudi na KiM. Srbija nema nikoga da lobira za nju na zapadu. Nekada kada je i plaćala za lobidste tadašnji funkcioneri su pare stavljali u džep. Za to vreme Albanci imaju četiri agencije koje lobiraju za njih u Vašingtonu i Njujorku i plaćeni su sa po tri miliona dolara godišnje.♦