LSV: Ako se ne ogradi od Trifunovića, protest gubi građanski karakter

LSV: Ako se ne ogradi od Trifunovića, protest gubi građanski karakter

05/03/2019 Off By BERB

Bojan Kostreš (gensek LSV)

Liga socijaldemokrata Vojvodine i dalje očekuje da se Savet protesta #1od5miliona ogradi od govora Sergeja Trifunovića.

 

Obrazloženje od subote, da Trifunović nije bio predviđen da govori na skupu i da se obratio na insistiranje nekolicine studenata, svakako nije dovoljno.

Trifunović je u svom govoru izmislio nekakvo otcepljenje i okupaciju Vojvodine, izgovorio zapanjujuće uvrede na račun političkih snaga koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine, najgrublje vređao Nenada Čanka i iznosio brutalne laži na njegov račun.

Elementarna ljudska i politička pristojnost, prvo prema građanima Vojvodine, a zatim i prema LSV, Nenadu Čanku i svim pristalicama autonomne Vojvodine podrazumevala bi da se Savet protesta od takvog govora ogradi.

Nakon što je Boško Obradović zvaničnu zastavu AP Vojvodine nazvao separatističkom, na protestima već neko vreme uočljivo smetaju vojvođanska obeležja, dok se umnožavaju transparenti protiv EU i rešenja kosovskog pitanja.

Ukoliko se Savet protesta ne ogradi od Trifunovićevog govora, protesti bi mogli da u potpunosti izgube građanski karakter.

I ne bi trebalo nikoga da iznenadi ukoliko na nekom od sledećih protesta mikrofon dospe u ruke Dveri ili predstavnika udruženja Naši i Obraz, koji su ideološki najbliži svemu što je Trifunović u petak rekao.

Takođe, očigledno inspirisani Trifunovićevim govorom i radikali su odmah pozvali na ukidanje zastave i grba Vojvodine.♦