Funkcioner SAD: Do kraja godine obostrano priznanje Srbije i Kosova

Funkcioner SAD: Do kraja godine obostrano priznanje Srbije i Kosova

05/03/2019 Off By BERB

Prištinska Koha ditore prenosi izjavu neimenovanog visokog funkcionera Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da je stav njegove vlade da međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao rezultat sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, treba da se postigne tokom 2019. godine.

 

Dodao je da SAD ne može da garantuje Kosovu da u tom dokumentu neće biti reči i o promeni granica.

Neimenovani funkcioner je za Kohu rekao da je pravo obe strane da idu ka sporazumu koji žele ali da SAD neće prihvatiti bilo kakav sporazum.

Uprkos svim opasnostima i implikacijama koje nosi promena granica na Balkanu, kao jedna od mogućih opcija, funkcioner SAD kaže da se ne treba bojati dijaloga i epiloga koji on može da donese.

Rekao je da nije američka politika da diktira sadržaj sporazuma između Kosova i Srbije, ali konačni cilj treba da bude međusobno priznanje i otvaranje perspektive za učlanjenje u EU za obe strane, kao i za Kosovo u UN.

Visoku američki zvaničnik je priznao da neće biti lako postizanje sporazuma, imajući u vidu pozicije strana u dijalogu, ali je insistirao da treba da bude mnogo većeg angažovanja.

Ponovio je nekoliko puta da se sveobuhvatni sporazum treba završiti međusobnim priznanjem i da je to “jasno stavljeno do znanja i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.♦