Zajednička sednica Vlade Srbije i RS

Zajednička sednica Vlade Srbije i RS

28/02/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas su vlade Srbije i RS održale svoju Desetu zajedničku sednicu. Deveta je bila u Trebinju, krajem avgusta, a Jedanesta se planira za nekoliko meseci. Ana Brnabić je zadovoljna saradnjom.

 

Robna razmena sa BiH bliži se dve milijarde, većina toga je sa Republikom Srpskom. Najavljeno je puštanje mosta između Ljubovije i Bratunca. Kako Srbija već četrdeset godina nije gradila nove energetske kapacitete, tri hidroelektrane planirane na Drinu obradovale su stanovništvo i s jedne i druge strane. One će davati 200 megavata struje, neće nikoga ugroziti, a koštaće 450 miloiona evropskih investicija.

Predsednik vlade RS Radovan Višković kaže da se već 50 godina govori o izgradnji ovih elektrana, a ona će početi tek polovinom ove godine. Za elektranu Buk Bjela već je gotova dokumentacija.
I autoput od Beograda do Sarajeva bio je tema današnje sednice. On će ići od Beograda prema Rači, Bjeljini, Brčkom i Banja Luci. U Lončarima se odvaja veza ka Sarajevu, a odatle ide prema Užicu i Beogradu.
Višković je novinarima ponovio ono o čemu se ovih dana priča – da je Balkan bure baruta i da postoje ljudi koji prizivaju sukobe.
Brnabićeva na pitanje da li su kosovske sankcije uticale na robnu razmenu između Srbije i Srpske rekla da nisu, ali su uticale na pojedinačnu razmenu ovih zemalja sa Kosovom. Ona kaže da su te takse napravile pometnju na saranju celog regiona. Jer priprema se Roming sporazu šest ekonomija zapadnog Balkana koji je veoma koristan za sve. Planiralo se potpisivanje 4. aprila u Beogradu. Ali kako potpisati novi dokument o saradnji kada se ni stari , revimo CEPTA ne poštuju?
Ana Brnabić nije nezadovoljna dinamikom otvaranja poglavlja:
– EU sigurno ima svoje probleme pa je time usporena dinamika otvaranja. Međutim sve su reforme koje je napravila Srbija korisne za nju.♦