Sastanak sa Vučićem: Srbi traže izlazak iz svih prištinskih institucija

Sastanak sa Vučićem: Srbi traže izlazak iz svih prištinskih institucija

27/02/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se u Beogradu sastao sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Razgovaralo se o problemima sa kojima se Srbi na KiM suočavaju. Izjavio je kasnije novinarima da su predstavnici Srba sa KiM tražili od njega izlazak iz svih prištinskih institucija. Zamolio ih da im odgovori najdalje za 45 dana.

“Laže Haradinaj da ih je 40. Neka pokaže tih 40. Nema da ih pokaže. Nema ni upola toliko. A nemojte da vam govorim šta su sve nudili i ucenjivali da nadju Srbe koji će da pucaju na Srbe. Pozivam sve Srbe da ne idu u tu vojsku jer ona jedino služi za napad na Srbe. Svi da izadju iz te takozvane vojske”

– Sastanak je za mene kao predsednika bio težak. Dogodile su se neke stvari u protekla 24 sata o kojima mediji nisu obavešteni. Srbi na Kosovu se nalaze u teškoj situaciji, kao 2008. i 2004. godine. U tim trenucima je naša država reagovala očajno ili nikako. Govorim o brojnim pretnjama koje stižu pripadnicima našeg naroda, o opstanku i ostanku anticivilizacijskih taksi, rekao je Vuči.

Objasnio je da su sinoć albanski policajci ušli na teritoriju Zubinog Potoka i oteli kamion srpskom autoprevozniku jer je preko zelene linije vozio robu iz centralne Srbije:
– To je izazvalo ogroman gnev u Zubinom potoku. Tek posle više naših molbi ljudi su se povukli.
Vuči je rekao da se u naredna dva dana očekuje prihvatanje novog statuta u Trepči:

– Oni hoće blokadu računa, da nemamo dva računa. To bi značilo unuštenje Trepče , Leposaviča i Severne Mitrovice. Bez posla bi ostalo 2.400 ljudi. Ujendinjavanje južne i severne Mitrovice je diretktna pretanja našem narodu. Svi sa severa i juga kažu da bi toi bio kraj opstanka našeg naroda”.

Sastanku sa najvišim predstavnicima države u Predsedništvu Srbije i danas je prisustvovao potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, protiv kog kosovsko tužilaštvo vodi istragu za najteža krivična dela – ubistvo Olivera Ivanovića, organizovani kriminal, trgovinu drogom. Da li je reč o političkom progonu ili političkoj zaštiti – novinari Insajdera danas su odgovor na ovo pitanje tražili od direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, koji između ostalog kaže da on kosovskim institucijama ništa ne veruje i siguran je da je reč o političkom progonu.

Govoreći o formiranju vojske Kosova, Vučić je rekao da kosovski premijer Ramuš Haradinaj laže kada kaže da se za rad u toj formaciji prijavilo i 40 Srba.

“Laže Haradinaj da ih je 40. Neka pokaže tih 40. Nema da ih pokaže. Nema ni upola toliko. A nemojte da vam govorim šta su sve nudili i ucenjivali da nadju Srbe koji će da pucaju na Srbe. Pozivam sve Srbe da ne idu u tu vojsku jer ona jedino služi za napad na Srbe. Svi da izadju iz te takozvane vojske”, rekao je Vučić.

Današnjem sastanku u Predsedništvu prisustvovalo je oko 150 predstavnika Srba sa KiM, na čelu sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakiće, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.♦