Valentin Incko upozorio Brisel: Putin se sastao devet puta sa Dodikom

Valentin Incko upozorio Brisel: Putin se sastao devet puta sa Dodikom

21/02/2019 Off By BERB

 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra da bi BiH trebala da dobije uslovni kandidatski status za punopravno članstvo u EU, izjavio je Incko na konferenciji u Evropskom parlamentu o perspektivi Zapadnog Balkana.

 

Ocenio da je EU u poslednjih pet godina postigla veliki uspeh u Bosni i Hercegovini, u kojoj je donedavno bilo nezamislivo da će se izraditi toliko veliki broj odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Incko je naglasio da će test za nove bosanskohercegovačke vlasti biti da svojim delovanjem pokažu iskrenu i snažnu opredeljenost za evropski put BiH, koji “nije samo zajednički cilj političkih struktura, već i ambicija većine građana BiH”.

Ali, visoki predstavnik je istakao da u Bosni i Hercegovini postoje dve realnosti: jedna u kojoj su političari posvećeni evropskoj budućnosti i druga u kojoj neki političari, koji se deklarišu da su proevropski, koriste nacionalističku retoriku i blokiraju funkcionisanje institucija kako bi “zadržali i konsolidovali moć”.

– Ne koristi se samo retorika, već i konkretna dela kao glorifikacije ratnih zločinaca i omalovažavanje haških presuda”, podvukao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Osvrćući se na ruski uticaj u određenom delu regiona, uključujući i jedan deo Bosne i Hercegovine, Incko je podvukao da se mnoge stvari dešavaju upravo zbog pogrešnog pristupa evropskih političara.

S tim u vezi on je spomenuo da se ruski predsednik Vladimir Putin sastao devet puta sa aktuelnim predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom dok je bio na čelu RS-a, a ruski ministar poslova poslova Sergej Lavrov ga je primio tri puta u poslednjih 18 mjeseci.

“Oni (Putin i Lavrov) samo obavljaju svoj posao, ali neki zapadni političari ne rade svoj posao. Naprimer, bivši njemački ministar spoljnih poslova Sigmar Gabriel i njegov francuski kolega su posjetili Mali, ali nikad nisu bili u BiH”, upozorio je Incko.

Proširenje prema Zapadnom Balkanu je, prema Incku, “egoistički interes” EU, jer samo tako se može kontrolisati organizovani kriminal u regionu, a koji se odražava i na države članice Unije(Agencije).♦