Tramp čestitao Zaevu ratifikaciju i primenu dogovora iz Prespe

Tramp čestitao Zaevu ratifikaciju i primenu dogovora iz Prespe

21/02/2019 Off By BERB

 

Predsednik SAD-a Donald Tramp čestitao je premijeru Republike Severne Makedonije Zoranu Zaevu na ratifikaciji i primeni dogovora iz Prespe i ocenio da je to najveće dostignuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma.

 

U pismu, koje prenosi makedonska vlada, Tramp navodi da Prespanski dogovor “svedoči o hrabrom liderstvu” Zaeva koji je, kako je ocijenio, zajedničkim naporom s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u rešavanju spora u vezi s imenom osigurao stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za njihove zemlje, već i za celi region.

Američki predsednik je Zaevu čestitao na liderstvu i posvećenosti da dovede proces do njegovog kraja, od pregovora preko ratifikacije pa sve do potpune implementacije Prespanskog dogovora i poručio da će njegova zemlja “sada zauzeti mesto koje joj pripada u Severnoatlantskoj alijansi kao Republika Severna Makedonija”.

– Sjeverna Makedonija je veliki partner SAD-a. Radujemo se što ćemo vas moći dočekati kao našeg 30. saveznika u Severnoatlantskoj alijansi i nastaviti naš zajednički posao na osiguravanju mira i prosperiteta na zapadnom Balkanu – naveo je Tramp(Agencije).♦