Dejvid Mekalister: Bez slobode medija nema EU

Dejvid Mekalister: Bez slobode medija nema EU

14/02/2019 Off By BERB

 

Bez slobode medija nema članstva u Evropskoj uniji jer je to ključni indikator spremnosti jedne države da postane deo EU-a, poručio je danas, u četvrtak 14. februar, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

 

To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobru upravu i političku odgovornost kroz politički dijalog, kritičke diskusije i debate i izražavanja suprotstavljenih mišljenja, prenosi za beogradski dnevnik Danas.

Sloboda medija za svaku je demokratiju od najveće važnosti, a svih šest država zapadnog Balkana koje teže ka EU-u imaju “još mnogo posla“ na tom planu, rekao je Mekalister, komentirišući nedavno objavljeni izveštaj organizacije Fridom haus „Slobode u svetu 2019“, u kojem je Srbija svrstana u kategoriju „delomično slobodnih zemalja“, prenose agencije.

Dejvid Mekalister je ocenio da se u pregovorima Srbije i EU-a doseže „kritično raskršće“ na kojem se Srbija mora pobrinuti da njene institucije i pravosuđe funkcionišu u praksi i donose rezultate.

„Potrebne su uverljive pravosudne i institucionalne reforme i baze podataka o vladavini prava. To zabrinjava naročito u domenu slobode izražavanja i medija, pravosudnih reformi, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala”, rekao je Mekalister.

Proteste, koji u Beogradu traju od početka decembra, a proširili su se na četrdesetak gradova Srbije, ocenio je kao veoma važan i legitiman način za ljude u bilo kojoj državi da izraze svoje mišljenje.♦