Azem Vlasi: Kad Bosna prestane da bude priljepak Srbiji ukinućemo joj takse!

Azem Vlasi: Kad Bosna prestane da bude priljepak Srbiji ukinućemo joj takse!

13/02/2019 Off By BERB

 

Bivši jugoslovenski političar sa Kosova Azem Vlasi u razgovoru za BiH medije govorio o taksama koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije iz BiH.

 

Vlasi tvrdi da je uvođenje takse zapravo jedna sankcija prema Srbiji koja, dok traju razgovori u Briselu o normalizaciji odnosa, stalno i svuda gde stigne neprijateljski deluje protiv Kosova.

“Kap je prevršio momenat slavlja i euforije u Beogradu što Kosovo nije primljeno u članstvo INTERPOL-a. ‘Zasluge’ za to u Beogradu su pripisali sebi. Onda im se radost zaledila na licu kada smo uveli tu taksu i od tada Srbija je izgubila desetine miliona evra od kosovskog tržišta, a mnoge izvoznike iz Srbije dovela u težak položaj”, rekao je Vlasi.

Smatra da je taksa ipak postigla svoj efekat: “I sada da se ukine, ne verujem da će Albanci kupovati robu iz Srbije. Žao nam je što je BiH ispala kao kolateralna šteta, pa je ta taksa uvedena i na robe sa njene teritorije. Ali BiH nema nikakve potrebe da u svemu sledi neprijateljsku politiku Srbije protiv Kosova. Zamislite, ministar spoljnih poslova BiH javno kaže kako je na Skupstini ITERPOL-a glasao protiv prijema Kosova, umesto barem da se uzdrži ako nije mislio da naljuti Srbiju. Mi na Kosovu to ne razumemo. Bosna je već trebala da prizna Kosovo, kao što su to učinile Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija”, kaže Vlasi.

Insistiranje zapadnih saveznika Kosova da se taksa prema Srbiji ukine je samo radi nastavka razgovora u Briselu, a “ne što misle da nismo u pravu”.

“Bosnu u tom kontekstu niko i ne pominje. Bosni ćemo ukinuti tu meru i želimo svestrano normalne odnose, ali čim prestane da bude priljepak Srbiji protiv nas. Premijer Haradinaj se protivi ukidanju te takse, ali videćemo ovih dana šta će biti”, kaže Vlasti (Agencije). ♦