Američki general odbio da poseti Kosovo – zbog takse

Američki general odbio da poseti Kosovo – zbog takse

11/02/2019 Off By BERB

Odbijanje Ramuša Haradinaja da suspenduje taksu na srpske i proizvode iz BiH, uticalo je na otkazivanje posete Kosovu komandanta Nacionalne garde Ajove general-majora Timotija Ora, prenose prištinski mediji.

 

Portal Koha je objavio da su zvaničnici američke ambasade obavestili komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga Rahmana Ramu, da je otkazana poseta generala Ora, planirana za 16. i 18. februar, na 11. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

U pismu koje je general Rama poslao Hašimu Tačiju naveo je da je na sastanku koji je komandant BSK toga dana imao sa vojnim atašeom SAD, general-major Kristoferom Konorom, obavešten o otkazivanju posete general-majora Ora.

U pismu se dodaje da je otkazivanje posete “rezultat izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donela Vlada Kosova”.

Takođe, prema informacijama generala Rame, major Konor je upozorio da će obuke, edukacije i vojne posete biti poništene narednih dana, ako kosovska vlada ne razmisli o svojoj odluci.

Prema izvorima Kohe, iste informacije dobio je i Ramuš Haradinaj. Međutim, iz njegovog kabineta nije bilo odgovora o pismu i njegovom sadržaju.♦