SKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U SKLADU SA EU

SKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U SKLADU SA EU

03/03/2015 Off By

Svi su poslanici pokazali istu zainteresovanost za zakone vezane za zdravlje i životnu sredinu. Đorđe Kosanić iz Jedinstvene Srbije rekao je da je od 1945 do danas upotreba hemikalija povećana za 500 puta , sa 1 na 500 miliona tona godišnje. Svetska zdravstvena organizacija upozorava na vezu hemikalija sa kancerogenim oboljenima


skupstina-srbije-
Ranka Čičak

ZAJEDNIČKIM pretresom, poslanici Skupštine Srbije započeli su danas posao na 14 zakona. Najvažniji su oni o hemikalijama, biocidnim proizvodima, kontroli zagnađivanja životne sredine. Opozicija je protestvovala zbog ovolike žurbe, ali je većina odlučila da je to hitno i neophodno. Ministarka poljoprivrede, Snežana Bogosavljević Bošković objasnila je da sve ove zakone treba uskladiti s EU. Aleksandra Jerkov, Janko Veselinović, Zoran Živković, Biljana Hasanović pokušali su još nekoliko predloga zakona da stave na dnevni red, ali im zahtevi nisu izglasani.
Jerkova je podsetila da je lane Srbija osuđena pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i da joj je naloženo da do 9. septembra ove godine obezbedi naknade za roditelje nestalih beba. Računa se da je u prethodnih 40 godina nestalo čak 10 hiljada beba. Aleksandra Jerkov smatra da sadašnji ministri pravde i unutrašnjih poslova iz nekog razloga opstruišu donošenje ovog zakona.
Biljana Hasanović Korać, kojoj nije izglasano stavljanje na dnevni red pitanje stipendiranja učenika i studenata, kaže da je Vlada nesposobna da napuni budžet. Umesto da naplati poreze od bogatih dužnika, smanjuje penzije i standard učenika.
Zoran Živković traži da se dopuni Zakon o visokom obrazovanju zato što je Srbija postala država plagiranih diploma u vrhu vlasti:
– Ima bar nekoliko ministara, direktora javnih preduzeća sa plagiranim diplomama. Zato predlažemo da se u zakon uvrsti akademska čestitost koja podrazumeva samostalnu izradu pisanih radova i poštovanje tuđih autorskih prava.
Svi su poslanici pokazali istu zainteresovanost za zakone vezane za zdravlje i životnu sredinu. Đorđe Kosanić iz Jedinstvene Srbije rekao je da je od 1945 do danas upotreba hemikalija povećana za 500 puta , sa 1 na 500 miliona tona godišnje. Svetska zdravstvena organizacija upozorava na vezu hemikalija sa kancerogenim oboljenima.
Poslanici smatraju da je štetno bilo ukidanje Agencije za hemikalije i Fonda za životnu sredinu. <


SRBIJA

.

Aleksandra-JerkovSKUPŠTINA SRBIJE: POSLANIČKA PITANJA

Aleksandra Jerkov je tražila da se poslanicima koji su za to zainteresovani, učine dostupnim sve informacije o angažovanju

 

 

SKUPSTINA-SEDNICASKUPŠTINA SRBIJE: OVERE U SUDOVIMA I OPŠTINAMA DO 1. MARTA 2017.

Olgica Batić iz DHSS, koja je u ime sedam poslanika obrazlagala predložene izmene, rekla je da vladajuća većina

 

 

 

dusabDUŠAN MILISAVLJEVIĆ: SKUPŠTINA ODLUČUJE O ZAKONIMA, NE VLADA

Vlada Srbije je 19. februara Skupštini Srbije dostavila mišljenje da se ne prihvati predlog o izmenama Zakona o

 

 

skupstinaSKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA ZAVRŠENA, O AMANDMANIMA U SREDU

Iz SDS smatraju da su predložene izmene još jedan od dokaza da Ministarstvo pravde i Vlada Srbije “nemaju