Američka obaveštajna agencija: 2019 godina nasilja na zapadnom Balkanu

Američka obaveštajna agencija: 2019 godina nasilja na zapadnom Balkanu

04/02/2019 Off By BERB

‘Skoro je sigurno da će na zapadnom Balkanu i dalje postojati rizik od nasilja, ali i mogućeg otvorenog oružanog sukoba tekom 2019. godine’, navodi se u novom izveštaju američke Nacionalne bezbednosne agencije.

 

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) objavila je godišni izvještaj s procenama bezbednosnih opasnosti u 2019. godini i predstavila ga u američkom Senatu.

Većinu izveštaja čine procene za najtrusnija područja u svetu kao što su Bliski istok ili Severna Koreja, a u izveštaju se, doduše vrlo šturo, u samo dve rečenice i to pri kraju izveštaja, spominje i područje zapadnog Balkana.

“Skoro je sigurno da će na zapadnom Balkanu i dalje postojati rizik od nasilja niskog nivoa, ali i mogućeg otvorenog oružanog sukoba tokom 2019. godine. Rusija će nastojati da iskoristiti etničke napetosti i visoku stopu korupcije kako bi sprečila zemlje ovog regiona na njihovom putu u Europsku uniju i NATO”, navodi se u izveštaju NSA.

Prošlih godina najveće napetosti na Balkanu bile su između Srbije i Kosova, ali sada se javljaju i nimalo ohrabrujuće separatističke poruke političkih predstavnika iz Republike Srpske, kao i poruke protiv NATO-a(Agencije).♦