Koha: Han nudi novi format pregovora

Koha: Han nudi novi format pregovora

04/02/2019 Off By BERB

 

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han predložio je poseban format za rešavanje svih ekonomskih prepreka između Beograda i Prištine, piše prištinski dnevnik Koha ditore.

 

Kako navodi, Han je prvo pozvao na “prekid vatre” između Beograda i Prištine, odnosno na uzdržavanje od akcija koje su izazvale provokacije i dovele do porasta napetosti između dve strane.

“Tokom poseta Beogradu i Prištini, komesar Han predložio je stranama da se pozabave različitim iritirajućim akcijama po pitanju trgovine u određenom formatu”, navodi Koha ditore.

Kako se navodi u članku, ovaj pristup značio bi da obe strane, kao znak dobre političke volje, privremeno obustave sve mere i akcije koje se smatraju provokativnim i koje su otežavale trgovinu u proteklih nekoliko meseci, čekajući konačan sporazum.

“To bi, takođe, odblokiralo dijalog kojim posreduje EU, za koji su obe strane izrazile posvećenost. Predlog ostaje na stolu i na stranama je da se njime pozabave”, navodi se u saopštenju Hanove kancelarije.

Prištinski list tvrdi da je ta ponuda izneta i u pismu koje su premijeru privremenih prištinskih institucija Ramušu Haradinaju uputili šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johannes Han(Agencije).♦