Nikola Gruevski za TV Sitel: Makedoniju sam napustio “mnogo jednostavno”!

Nikola Gruevski za TV Sitel: Makedoniju sam napustio “mnogo jednostavno”!

03/02/2019 Off By BERB

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u prvom intervjuu posle bekstva u Mađarsku da je Makedoniju napustio “mnogo jednostavno” i da u tome nije imao pomoć vlasti.

 

“Vlast (Zorana Zeva) da mi pomogne? Ne. Vlast da može nešto drugo loše da mi napravi, napravila bi mi, ali ne da mi pomogne”, rekao je Gruevski u intervjuu televiziji Sitel.

Rekao je da je iz Makedonije izašao veoma jednostavno. Otišao u Albaniju i prijavio se u mađarsku ambasadu u Tirani. Tamo je zatražio politički azil.

Gruevski je odbio da kaže da li je iz Makedonije izašao na legalnom ili ilegalnom prelazu ističući da prepušta da makedonska vlast sama otkrije detalje.

“Vlast se hvali da će sve da otkrije, pa neka kaže”, rekao je bivši premijer.

Objasnio da je u ambasadi Mađarske odlučeno da je najbolje da zbog toga što je dugo bio premijer bude “transportovan” do Mađarske, a dodao je da je sa ličnom kartom stigao od Albanije do granice Mađarske koju je prešao sa dokumentom dobijenim u mađarskoj ambasadi u Tirani.

Gruevski je rekao i da je Vlada Mađarske rešila da mu da azil zbog njegovog statusa, odnosno njegove ranije premijerske funkcije i da su zbog toga morali da ga zaštite.♦