Tači: Neopravdano uslovljavanje Srbije blokira dijalog

Tači: Neopravdano uslovljavanje Srbije blokira dijalog

02/02/2019 Off By BERB

Hašim Tači smatra da Kosovo treba da ukine carinu na uvoznu robu iz Srbije, jer će time dokazati “posvećenost za pronalazak mirovnog rešenja i ojačati savezništvo sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama”.

 

Tači je na svom nalogu na društvenim mrežama potvrdio da je telefonom razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini da bi izrazio uznemirenje zbog “neopravdanog uslovljavanja” Srbije koje blokira dijalog.

On je izneo da je Kosovo uvek bilo posvećeno dijalogu i nikad nije bežalo od pregovora, počev od Rambujea, Beča pa sve do Brisela.

“Dijalog (u Briselu) je uvek bio bezuslovan od bilo koje strane. Ovo je bilo i treba da bude polazno načelo. Stoga je potpuno neprihvatljivo to što je Srbija uslovila nastavak dijaloga koristeći kao razlog uvođenje carine na njenu robu”, istakao je Tači.

Priznao je da bez obzira na njeno razumijevanje, visoka predstavnica EU Mogerinijeva je jasno poručila da dijalog treba da se nastavi i da obe strane moraju da se uzdrže od jednostranih poteza koji onemogućavaju nastavak razgovora.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogerini je takođe putem društvenih mreža potvrdila da je razgovarala sa Tačijem.

“Podvukla sam da se carine moraju povući kako bi se dijalog nastavio što je brže moguće. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je ključna za Zapadni Balkan i EU. Nema više vremena za gubljenje”, poručila je Mogerinijeva putem svog naloga na Twitteru(Agencije).♦