Makedonija: Turska zabranjuje list na turskom jeziku “Zaman”

Makedonija: Turska zabranjuje list na turskom jeziku “Zaman”

02/02/2019 Off By BERB

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE) pridružila se reagovanjima Asocijacije za zaštitu nacionalnih štampanih medija Makedonije i Udruženju novinara Makedonije kojim se traži zaštita lista na turskom jeziku “Zaman”.

 

Turska ambasada u Skopju nazvala je nedeljnik “Zaman” “terorističkim biltenom” što medijska udruženja ocjenjuju kao skandalozan pokušaj linča.

“Ovakvo reagovanje Turske ambasade došlo je nakon što je u makedonskim medijima objavljeno da će list “Zaman” biti jedan od medija koji će dobiti finansijsku podršku Vlade Makedonije kroz projekat podrške štampanim medijima u ovoj zemlji. MAJE smatra da su ovakvi napadi na medije krajnje neprihvatljivi i opasni, i da se svi subjekti moraju suzdržati od iznošenja ovakvih i sličnih kvalifikacija, pa i diplomatsko – konzularna predstavništva.

Sloboda štampe je pravo koje ne sme da ugrožava ili ograničava bilo koji subjekt ili instituticija. Ovakvo targetiranje medija, protiv kojih se ne vodi bilo kakav krivični ili drugi proces, neprihvatljivo je u bilo kojoj demokratskoj zemlji”, navodi se u saopštenju MAJE(Agencije).♦