Razgovarali Vučić i Dodik: Srbija će izgraditi most preko Save – poklon narodu BiH i RS

Razgovarali Vučić i Dodik: Srbija će izgraditi most preko Save – poklon narodu BiH i RS

31/01/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodi razgovarali su danas o regionalnim pitanjima, odnosima Beograda i Prištine stavljajuču akcent na ekonomsku saradnju i infrastrukturno povezivanje BiH i Srbije.

 

Vučić je istakao da je trgovinska razmena Srbije i BiH u 2018. dostigla vrhunac od milijardu i skoro 900 miliona evra.

Vučić je najavio da će Republika Srpska i Srbija tokom proleća ili otvoriti radove na auto-putu:

“Spojićemo Bijeljinu, preko Kuzmina, sa auto-putem Beograd-Zagreb, a zatim će Republika Srpska da nastavi prema Brčkom, do Doboja. Nadamo se da će bosanskohercegovačka strana produžiti put od Brčkog preko Tuzle, ako je to putanja koju su izabrali”, istakao je Vučić..

Vučić je potsetio da se Srbija obavezala da će preko Save izgraditi most što će, ističe, biti deo poklona narodu Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Srbija će, takođe, učestvovati u programu za razvoj opština u Republici Srpskoj i to kroz podršku rekonstrukcije i renoviranja bolnica, vrtića i drugih ustanova.

“Srbija se finansijski, uprkos teškoćama, ubrzano razvija, fiskalno oporavlja i imaćemo još više novca da pomognemo našem narodu u RS”, napomenuo je predsednik.

Dodik je rekao je da iako je bilo skepse, najavljuju početak radova na izgradnji auto-puta i da je zadovoljan zbog toga. Naveo je da će se potruditi da auto-put ne ide smanjenom dinamikom ka Bjeljini.

Dodik je rekao da se juče vratio iz Brisela i da za put ka EU u BiH postoji konsenzus. Naglasio je da menjanje imena RS ne dolazi u obzir.
“Treba da se odmaknemo od dnevne politike i da ojačamo poziciju Beograda. Verujem u energiju pregovarača”, kaže Dodik.

Dodik je napomenuo da se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i dodaje da ono što se dogovore tri naroda u BiH bez intervencionizma Srbija će prihvatiti.♦