Knjiga o kralju čaja Tomasu Liptonu i velikom prijatelju Srbije

Knjiga o kralju čaja Tomasu Liptonu i velikom prijatelju Srbije

30/01/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Bivši novinar Dragan Bisenić, koji je do pre godinu dana bio ambasador Srbije u Egiptu, danas piše zanimljive istorijske knjige. Sinoć je promovisao knjigu “Mala veličanstvena Srbija” posvećenu kralju čaja Tomasu Liptonu i njegovom boravku u Srbiji 1915. godine.

 

Kaže da je prve podatke o tome i o Liptonovoj pomoći Srbiji tokom epidemije tifusa u Prvom ratu našao radeći na projektu o srpsko američkim odnosima još pre desetak godina. Svi pijemo Liptonove čajeve, a malo ko zna bilo šta o njemu. On je najbogatiji čovek koji je posetio Srbiju. Bio je blizak prijatelj engleskog kralja Edvarda i imao posebno mesto na britanskom dvoru, a i u Americi i u celoj Evropi. Obogatio se u trgovini čajem toliko mnogo da je neprekidno odvajao za pomoć siromašnima, ponekad i čitavim narodima. Govorio je kako je hrabra mala Srbija veličanstveno odigrala svoju ulogu u Prvom svetskom ratu i da njena dela nikada neće umreti.

Knjiga o prijatelju: Dragan Bisenić

Njegova jahta Erin, koja je ugostila sve krunisane evropske glave, američkog predsednika Teodora Ruzvelta, 15. januara 1915. godine isplovila je sa 1240 tona medicinske pomoći za Srbiju. U Solun je pristala 13. februara, a teret je prebačen vozom do Srbije koja je bila u epidmiji tifusa. Lipton se nije plašio, posetio je front, sreo se sa Aleksandrom Karađorđevićem i vojvodom Putnikom. Sprijateljio se sa stanovnicima Beograda, Valjeva, Kragujevca, Vrnjačke Banje. Sa njim je šetao i išao na pecanje pa su ga iz milošte prozvali čika Toma. Nišlije su ga proglasile svojim počasnim građaninom, a kada se vratio u Englesku nastavio je da pomaže Srbiju i da piše istinu o njoj. Bisenić kaže da je ideju za ovou knjigu podržao generalni direktor kompanije Unilever , Pol Pulman, u čijem se sastavu danas nalazi Lipton.♦