Bivši sudija Haškog suda Kristof Flige: Karadžić i Mladić biće oslobođeni!?

Bivši sudija Haškog suda Kristof Flige: Karadžić i Mladić biće oslobođeni!?

30/01/2019 Off By BERB

Bivši sudija Haškog suda za bivšu Jugoslaviju Nemac Kristof Flige upozorava kako bi Radovan Karadžić i Ratko Mladić mogli da budu oslobođeni krivice za ratne zločine ili bi mogli da dobiju mnogo manju kaznu u odnosu na prvostepenu presudu.

 

Flige je zgrožen tom mogućnošću, a navodi kako takav rasplet nagovještava i to što je francuski sudac Žan – Klod Antoneti iz žalbenog veća izbacio Teodora Merona, Carmela Agisa i Daquana Liua.

Antonetti je tako udovoljio zahtevima Karadžićeve i Mladićeve odbrane da se te sudije isključe iz drugostepene odluke i proglase se pristranima samo zato jer su već sudili u sličnim procesima.

Meron i Ađijus bili su članovi žalbenog veća koje je 2012. oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Flige je u intervjuu za njemački Die Zeit rekao kako su se sve sudije po logici vlastite nadležnosti morali baviti sličnim predmetima i istim istorijskim događajima. Za Antonetija kaže kako je prihvatio tezu odbrane iz pravnog neznanja ili zbog neshvatljive ignorancije.

Antoneti je inače potpisao i oslobađajuću presudu i Vojislavu Šešelju, a Flige ističe kako mu udruženja žrtava na Balkanu često šalju pitanja hoće li Karadžić i Mladić biti oslobođeni (Agencije).♦