GODIŠNJICA VMA: OVE GODINE PRVA GENERACIJA MLADIH VOJNIH LEKARA

GODIŠNJICA VMA: OVE GODINE PRVA GENERACIJA MLADIH VOJNIH LEKARA

02/03/2015 Off By

Prošle godine u specijalističkoj poliklinici VMA pregledano je 300.000 pacijenata. Hospitalizovano je preko 34.000, a napravljeno preko 27 hiljada hirurških intervencija. U cenralnoj biohemijskoj laboratoriji napravljeno je 3,3 miliona različitih analiza, a u Institutu za radiologiju preko 150.000 pregleda


 

vma
Ranka Čičak

 

SVEČANO i u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ministra vojnog, Bratislava Gašića, Vojnomedicinska akademija u Beogradu proslavila je danas u Domu vojske svoj 171 rođendan.
Kako je rekao njen zastupnik načelnika, prof dr Zoran Šegrt, VMA i dalje ostaje neispričana priča, iako je o njoj mnogo do sada rečeno. Stvarana zajedno sa srpskom državom i vojskom, prošla je kroz sve ratovei postala neraskidiv deo naše nacionalne istorije. Ona stalno napreduje. Prošle godine u specijalističkoj poliklinici VMA pregledano je 300.000 pacijenata. Hospitalizovano je preko 34.000, a napravljeno preko 27 hiljada hirurških intervencija. U cenralnoj biohemijskoj laboratoriji napravljeno je 3,3 miliona različitih analiza, a u Institutu za radiologiju preko 150.000 pregleda. Otvorena je nova sala za elektrofiziologiju, koja će pomoći pacijentima sa poremećajima sečanog ritma.
Na Medicinskom fakultetu VMA ove godine završava školovanje prva generacija mladih lekara.
Povodom godišnjice, Zoran Šegrt je uručio plaketu VMA Vojsci Srbije, koju je primio načelnij generalštaba, Ljubiša Diković.
Ministar vojni, Bratislav Gašić zadovoljan je što su sačuvani svi segmenti rada VMA, zdravstveni, naučnoistraživački i obrazovni:
– Medicinski fakultet VMA Univerziteta odbrane u Beogradu, jedinstven je u regionu, jer objedinjuje medicinski i vojni poziv. Ove godine imamo privilegiju koju ima retko koji sistem odbrane u svetu. Prmovisatićemo prvu klasu sanitetskih potporučnika. Oni upravo završavaju šesto godišnje studije i počinju službu u vojnom sanitetu. Za svaku pohvalu je i učešće VMA u okvru sanitetskih timova u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i EU.
Gašić je zaključio da je zadatak Ministarstva odbrane da i dalje podržava VMA.
Posle svečanosti novinari su čekali predsednika Srbije i ministra vojnog da daju izjave. Ni jedan ni drugi nisu bili rasopoloženi za to. Na pitanje jedne novinarke da li se plaši da govori o Kosovu, Nikolić je lakonski odgovorio. «Vi znate da se ja ničega ne plašim».<


DOGAĐAJI

marko282MARKO ĐURIĆ: NIJEDNO ZLODELO NAD SRPSKIM STANOVNIŠTVOM NIJE RASVETLJENO

Kolegama u Prištini, umesto što se često bave politikanstvom i izjavama da je Kosovo „lider u regionu u

tuzbaŠUTANOVAC TUŽI GAŠIĆA

Bivši ministar odbrane je dodao da se na tužbu sudu odlučio zbog toga što je Gašić u više

 

stojanovicINTERPOL TRAŽI POSLANIKA MIOMIRA STOJANOVIĆA

Stojanović je ocenio da je podizanje optužnica za ratne zločine direktna posledica odluke UN da se formira sud

Sajam nautikeOTVOREN SAJAM NAUTIČKOG TURIZMA, LOVA I RIBOLOVA

Na sajmu u Beogradu danas je 70 domaćih i stranih izlagača prikazalo 80 plovila. Najveća i najskuplja jahta,