Premijerka obišla zgradu Narodnog pozorišta i najavila veća ulaganja

Premijerka obišla zgradu Narodnog pozorišta i najavila veća ulaganja

22/01/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Posle više decenija jedan premijer je ušao u zgradu Narodnog pozorišta. Ana Brnabić posetila je danas ovo Pozorište, a upravnica Ivana Vujić zahvalila joj se na tome i provela je kroz celu zgradu da joj pokže sve “crne tačke”.

Novinari su ih pratili u stopu i snimali rekvizite stare tridesetak godina. Sama premijerka primetila je da su mašine za pranje veša u najtežem stanju i da ih treba hitno zameniti novim.

Novinarima je rekla da je prioritet njene vlade kultura i obrzovanje i da će se Narodno pozorište, kao Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti brzo obnoviti.
– U saradnji dsa Kancalarijom za javna ulaganja odvojili smo 20 miliona evra za infrastrukturu u kulturi i deo toga će otići Narodnom pozorištu. Završava se i pozorište “Bora Stanković” u Vranju, a planira i izgradnja Fakulteta muzičkih umetnosti i nove koncertne sale. Traži se dobro mesto za Fakultet muičkih umetnosti i nadam se da ćemo to obaviti do kraja mandata ove vlade i završiti tehničku dokumntaciju. Priprema se i idejni projekat zgrade za Koncertnu dvoranu.
Pitali smo upravnicu Narodnog pozorišta Ivnu Vujić da li ima dovoljno novaca, a ona kaže da je budžet Pozorišta za ovu godinu 978 miliona dinara. To je za plate i honorare 648 zaposlenih. Za programe je planirano 104 miliona dinara. Brnabićeva dodaje da je ovaj budžet veći nego prošle godine, a da se novac nabaviti i preko međunarodnih projekata.

Nova v.d upravnica okrenula je novi list, pa je u Pozorištu počelo da se radii. Ove godine će biti više premijera nego ikada do sada, sarađuje se sa pozorištima u regionu i Evropi.Probirljiva publika biće srećna zbog toga što se posle 60 godina na scenu vraća “Koštana”. Novost na Baletskoj sceni je nova postvka “Labudovog jezera”.♦