Tači optimista: Posle sporazuma sa Srbijom -ambasada u Moskvi

Tači optimista: Posle sporazuma sa Srbijom -ambasada u Moskvi

22/01/2019 Off By BERB

 


Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je da će nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Kosovo otvoriti ambasadu u Rusiji.

 

– Radim na tome da obezbedimo Kosovu stolicu u UN i da bude priznato na globalnom nivou. Imamo veliku podršku SAD, posebno od Donalda Trampa ali i prihvatanje od Rusije, ako imamo sveobuhvatan sporazum. To je u prošlosti nedostajalo. Sada je povoljan trenutak na međunarodnom planu. Ako je sporazum prihvatljiv za EU, SAD i Rusiju, to bi značilo globalnu podršku”, prenose agencije izjavu Tačija.

Navodeći da je sporazum Srbije i Kosova “apsolutno neophodan”, Tači je ocenio da je postizanje takvog sporazuma “teško ali ne i nemoguće”.

“Nikada više ne treba da bude rata između Albanaca i Srba. Mi želimo da postignemo sveobuhvatni sporazum. U cijelom regionu treba da prevlada mir. Mi želimo sveobuhvatni, a ne privremeni sporazum”, kazao je Tači,

Govoreći o taksi od 100 odsto koju su prištinske vlasti uvele na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Tači je rekao da je Kosovo “na ovaj ili onaj način bilo prinuđeno da preduzme mere”.

“Učinićemo sve da se dijalog ne otežava, ali Srbija ne sme da postavlja uslove za nastavak dijaloga(Agencije).♦