Priština: Pregovarači “zaboravili” Tačija

Priština: Pregovarači “zaboravili” Tačija

14/01/2019 Off By BERB

 

U Prištini održan još sastanak tima za nastavak dijaloga s Beogradom, bez prisustva Tačija.

 

On je, kako prenosi Koha onlajn, poslao svoje predstavnike. Istovremeno, najuticanije opozicione partije – LDK i Pokreta Samoopredjeljenje nastavljaju da bojkotuju rad ovog tima.

Sastanak je sazvao predsednik Skupštine Kadri Veseli. On je sa kopredsedavajućim prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom Špendom Ahmetijem, izjavio da je uslov za postizanje finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa priznanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama. U protivnom sporazuma neće biti, poručili su oni.

Sastanku tima, prvom nakon što su njegovi člnovi boravii u Briselu, gde su o nastavku dijaloga razgovarali sa zvaničnicima EU, održan je bez prisustva predsednika Hašima Tačija i predstavnika dve najuticajnije opozicione partije – LDK o Pokreta Samoopredjeljenje, koje od početka bojkotuju rad ovog tima.

-Hoću da budem jasan. Postoji samo jedan uslov, a to je nezavisno i suvereno Kosovo u postojećim granicama. To znači da Srbija prizna Kosovo i članstvo i UN, rekao je Veseli a prenosi Koha online. Ahmeti je rekao da nakon boravka u Briselu tim sada ima jasnije ciljeve.
-Imamo jasan dogovor o dijalogu. Ovaj dijalog dovodi do uzajamnog priznavanja, inače nema dogovora, rekao je Ahmeti. On je rekao da je na sastanku bilo reči o mnogim temama, uključujući i pitanje nestalih osoba.♦