Makedonija: Danas odluka – ako Besa da besu!

Makedonija: Danas odluka – ako Besa da besu!

11/01/2019 Off By BERB

 

Sobranje Makedonije očekuje se da će danas glasati o izmenama Ustava koje, na osnovu Prespanskog sporazuma s Grčkom, predviđaju i promenu imena države u Republika Severna Makedonija.

 

Ali, kako javaljaju makedonski mediji premijer Zoran Zaev još nije osigurao potrebnu dvotrećinsku većinu glasova 80 od 120 poslanika u Sobranju.

“Ovo je istorijski i patriotski izbor. Možemo biti generacija koja je donela hrabru odluku”, rekao je premijer Zaev. Neizvesna je podrška albanske opozicijske stranke Besa, koja je najavila da neće dati “zeleno svetlo” ako se ne ispune njihovi zahtevi.

Dva zahteva te stranke su da ne postoji makedonsko državljanstvo kod Albanaca i da ne postoji zaštita samo za makedonsku dijasporu, već zaštita za celu dijasporu Makedonije. Besa zahteva da se obriše formulacija “makedonsko državljanstvo” i da samo ostane “državljanin Severne Makedonije”. Reč je o novoj barijeri za Zaeva zato što, ako prihvati zahteve Bese, gubi podršku osam poslanika iz nove nezavisne poslaničke grupe(AA). ♦