MSUB: Razgovor o katalogu izložbe Dragana Petrovića “Veseli svet”

MSUB: Razgovor o katalogu izložbe Dragana Petrovića “Veseli svet”

27/12/2018 Off By BERB

 

Muzej savremene umetnosti u petak 28. decembra u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti predstaviće katalog izložbe Dragana Petrovića “Veseli svet”.
Ovom prilikom biće održan razgovor o izložbi i katalogu u kojem učestvuju umetnik Dragan Petrović, Slavko Timotijević istoričar umetnosti i autor teksta u katalogu i Ivan Petrović ko-osnivač Centra za fotografiju. Razgovor će moderirati Una Popović, kustos Salona MSUB.

Istoričar umetnosti Slavko Timotijević u svom tekstu povodom izložbe navodi: „za Dragana Petrovića se može slobodno reći da svojim fotografijama otkriva specifične manifestacije životnih radosti. Ono što Dragana Petrovića čini velikim umetnikom jeste sposobnost da sa haotične platforme stvarnosti izdvoji one uzorke koji predstavljaju fascinantni kulturološki miks sačinjen od autentičnih aktera, etno pozadine, zakasnele modernosti obučene u ruho lokalnih fantazmi o modi i ponašanju…“

Ivan Petrović (Centar za fotografiju) takođe u tekstu o Draganu Petroviću iznosi: “…umetnost dokumentarizma u mnogome se bazira na estetici lokalnog, fragmentarnog i, često, profanog. Sasvim je drugo pitanje da li jedan proizvod ostaje na nivou lokalnog folklora i kulture ili ima složeniju i dublju misaonu komponentu. U slučaju rada Dragana Petrovića susrećemo se sa onom vrstom fotografskog dostignuća, koje, sada je to sasvim sigurno, može da posluži kao merilo učenja o fotografiji“. (tekst: Ivan Petrović, Pogled sa sporednog koloseka – Fotograf Dragan Petrović)

Izložba fotografija pod nazivom “Veseli svet” Dragana Petrovića u Salonu Muzeja savremene umetsnosti će trajati do 11. februara 2019. godine.