Narodno pozorište: Kriza je iza nas – najavljene dobre vesti

Narodno pozorište: Kriza je iza nas – najavljene dobre vesti

25/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Narodno pozorište je konačno izašlo iz krize. Posle protesta iz prošlog meseca, Vlada je postavila na mesto v.d. Ivanu Vujić, ženu koja se ne bavi politikom, već samo umetnošću.

 

Ivana je od 2005. redvna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, bila je umetnička direktorka BITEFA, rukovodila alternativnim teatrima, osnovala Beton hall teatar. Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila je 80 predstava.
Danas je na konferenciji za novenare u Beogradu predstavila novu direktorku Drame, Tanju Šljivar, i rukovodioce opere i Baleta.

Tanja Šljivar

Novinari su se najviše zanimali za direktorku Drame. Na pitanje kakva će biti Hubačeva sudbina, koga je smenio bivši upravnik Pozorišta Dejan Savić, pa je to izazvalo revolt glumaca, Tanja Šlivar kaže:
– On će ostati u Drami i raditi svoj posao dramaturga.
Tanja je studentkinja Ivane Vujić i ima značajnu biografiju. Ona je bila student generacije i dobitnik je brojnih nagrada. Najmlađa je dobitnica nagrade “Borislav Mihajlović Mihiz”. Njena prva drama “Pošto je pašteta?” punila je više sezona Atelje 212. Njena druga drama “Grebanje ili kako se ubija moja baka” u izvođenju Bosanskog Narodnog pozorišta iz Zenice osvojila je nagradu “Slobodan Selenić”, zatim nagradu “Petar Kočić” i nagradu “Miodrag Žalica”. Sterijina nagrada dodelena joj je za tekst drame “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”. U Ateljeu 212 pravi je hit njena predstava “Režim ljubavi” u režiji Bojana Đorđeva.
U istoriji Narodnog pozorišta Ivana Vujićje druga žena upravnik. Danas pozorište zapošljava 657 ljudi. Ivana najavljuje mlade snage ne samo u Drami već u Operi i Baletu. Kaže da će se boriti za to da glavni kvalitet bude rad i rezultati. Pozorište će sarađivati sa svim kolegama iz bivše Jugoslavije, ali i sa Evropom. Planiraju se nove fondacije, radionice, potpuna digitalizacija.
Narodno pozorište će se učlaniti osim u evropsku dramsku zajednicu i u Asocijaciju za istraživanje pozorišta.

Jasmina Trumbetaš Petrović

Direktorka Opere Jasmina Trumbetaš Petrović fascinirana je ponašanjem nove upravnice:
– Kada me je pozvala da mi saopšti imenovanje, sačekala me sa ružom i poželela sreću. Jasmina najavljuje za 23. mart novu postavku “Koštane”, koja se poslednji put prikazivala deleke 1959. godine. Na prolečće će ljubitelji opere moćiće ponovo da vide “Manon Lesko”, u saradnji sa italijanskim pevačima, a Opera će se povezati i sa kolegama iz Skoplja, Novog Sada, Zagreba a i sa zemljama u podunavlju. Među novostima je i najava dečjih opera. Za početak će to biti “Čarobna frula” i “Ivica i Marica”. Vraćaju se u modu i matinei u nedelju u 12 časova. Na njima će biti izvođene kratke i lake opere.

Konstantin Kostjukov

Direktor Baleta Konstantin Kostjukov najavio je novu postavku “Labodovog jezetra”, za koju će kostime napraviti Renato Balestra. On se upravo proslavio u Italiji kostimima za “Pepeljugu”. Posle pedeset godina na beogradskoj sceni ponovo će biti “Žizela”. Zar to nisu dobre vesti novog rukovodstva Narodnog pozorišta?♦