MSUB: Dani otvorenih vrata sa  Ilijom Šoškićem i kustosima izložbe „Akcione forme”

MSUB: Dani otvorenih vrata sa Ilijom Šoškićem i kustosima izložbe „Akcione forme”

23/12/2018 Off By BERB

Muzej savremene umetnosti (Ušće 10) danas i sutra, 23. i 24. decembar od 11 do 13 časova i od 16 do 18 časova organizuje susret sa umetnikom Ilijom Šoškićem i kustosima izložbe „Akcione forme”

 

Muzej savremene umetnosti će tokom poslednja dva dana trajanje retrospektivne izložbe Ilije Šoškića „Akcione forme” otvoriti vrata za sve zainteresovane posetioce koji žele da se sretnu i razgovaraju sa umetnikom Ilijom Šoškićem i kustosima izložbe, Nebojšom Milenkovićem (MSUV) i dr Zoranom Erićem (MSUB).

Ilija Šoškić (Dečani, 1935) je pripadnik prve generacije jugoslovenskih umetnika koji su radili u duhu novih umetničkih praksi. Pre umetnosti bavio se sportom i bio je državni prvak i reprezentativac SFRJ u bacanju kladiva. Umetničku školu završio u Herceg Novom, studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i na Umetničkoj akademiji u Bolonji (Accademia di belle arti). Od 1969. do 1972. godine živeo je u Bolonji, a od 1972. u Rimu. Svetsku afirmaciju stekao saradnjom sa legendarnom rimskom galerijom L’Attico gde je izlagao zajedno sa Janisom Kunelisom, Luiđijem Ontanijem, Mikelanđelom Pistoletom i drugima. O njemu su pisali poznati kritičari poput Emilija Vile, Akila Bonita Olive, Marija Diakona. Izlagao na najznačajnijim međunarodnim ali i jugoslovenskim umetničkim manifestacijama (Bijenale u Veneciji, Trigon, Jugoslovenska dokumenta, Aprilski susreti, itd.). Kao predavač gostovao je na najznačajnijim evropskim umetničkim akademijama (Diseldorf, Rim, itd.). Umetnička praksa Ilije Šoškića proteže se kroz više od pet decenija, a njegov rad obuhvata elemente performansa, živih slika (tableau vivant), umetnosti ponašanja, gerilske umetnosti, kulturnog i političkog mita, matematike i metafizike prirode(foto Bojana Janjić).♦