Dogovor Vučića i Dodika: izgrdiće se Memorijalni kompleks u Gradini

Dogovor Vučića i Dodika: izgrdiće se Memorijalni kompleks u Gradini

22/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

POSLE današnjih razgovora u Predsedništvu Srbije Aleksandar Vuči i predsedavajui Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekli su novinarima da je dogovorena izgrdnja Memorijalnog kompleksa u Gradini koji će biti spomenik Jasenovcu najvećem mrtvom gradu na svetu i prikazati užase ubijanja 750 hiljada ljudi u organizaciji ustaša i NDH.

Dodik kaže da se to čini zbog istine i istorije i zbog toga što se u Hrvatskoj relativizuje Jasenovac i zločin. Sutra će Ana Brbabić u RS konkretnije razgovarati o ovom poduhvatu.
Vučić i Dodik razgovarali su i o novim putevima. U istoriji je malo puteva išlo iz BIH ka Srbiji. Danas je Republika srpska napravila autoput Banjaluka Doboj. Nedostaje još put do Višegrada. Tu bi se premostila Drina i put uključio na onaj koji vodi kroz Srbiju. Dodik nije zadovoljan kolegama u BiH i smatra da Predsjedništvo neće biti spremno za rad još bar četiri meseca:
-Republika Srpska je spremna i ima svoju politiku. Bošnjaci izbegavaju i odugovlače pa ne vidim razloga da i ja sedim u Sarajevu.
Na jučerašnje izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o Srbiji i njenoj crkvi Dodik i Vučić odgovaraju da Đukanoviću to nije trebalo i da je on poslednji koji bi mogao da drži predavanja komšijama. Dodik kaže da određene crnogorske tajne službe rovare po RS pa čak traže da se Crnoj Gori pripoje i opštine koje ne graniče sa njom. Vučić se čudi što je Crna Gora zatvorila ulaz za Srbe koji drugčije misle:
– Mi smo zatvorili ulaz u Srbiju samo njihovim kriminalcima.
Srpski predsednik je zahvalan Dodiku što je stopirao bosansko priznanje Kosova.
Na pitanje o Beogradskom aerodromu srpski predsednik kaže da je 500 miliona evra od firme Van Si leglo sinoć u ponoć na račun aerodroma “Nikola Tesla” i francuska firma je preuzela beogradski aerodrom. Te će pare modernizovati piste a Vuči predlaže da se deo, koji je prihod srpskog budžeta, upotrebi za vračanje starih i nepovoljnih dugova koje su napravile bivše vlasti. ♦