Beograd: Sastanak balkanske četvorke

Beograd: Sastanak balkanske četvorke

22/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednici vlada Rumunije, Bugarske i Grčke i predsednik Srbije razgovarali su danas u Beogradu o budućoj saradnji i dogovorili se da budu stožer koji će od Balkana napraviti lidera Evrope.

Aleksandar Vučić je zadovoljan što će od 1. januara Rumunija predsedavati Evrpskom unijom. Nada se od nje više vetra u leđa Srbiji na njenom putu ka Evropi.
Sledeći sastanak ove četiri balkanske zemlje održaće se u Rumuniji kada ona bude već predsedavala Evropom. Predsednik Srbije rekao je da su naši putevi spremni za bolju saradnju. Koridor 10 će za koju nedelju stići do Makedonije. Rumunija se priprema da spoji južne gradove Balkana sa Temišvarom. Autoput Beograd Temišvar koštaće 261 milion evra, a traže se načini za finansiranje drugih puteva tako da veoma brzo atinska luka Pirej bude spojena sa Skopljem, Beogradom i svernim Balkanom.
Čak se i u sportu prave zajednički planovi. Danas je odlučeno da se formira Inicijativni organizacioni komitet sa po četiri predstavnika iz četiri zemlje. Preko tog Komiteta će se ove zemlje kandidovati za prvenstvo Evrope u fudbalu 2028. godine i za Svetsko prvenstvo 2030 godine. Vuči je rekao da već dogodine mi idemo na izgradnju Nacionalnog stadiona i više manjih.
Rumunska predsednica vlade Vjorika Dančula smatra da zemlje koje dele Dunav treba bolje da ga iskoriste u plovidbi, privredi i turizmu. Ona je predsednika Vučiuća pozvala u posetu. Ima hrpu predloga o saradnji i obećava veliku podršku Srbiji na njenom putu ka Evropi. Smatra da je potrebno sarađivati u politici prema izbeglicima.
Bojko Borisov iz Bugarske oduševljen je saradnjom u sportu i činjenicom da su razgovorima pristvovali ministri sporta sve četiri zemlje i predsednici fudbalskih saveza.
– Naše četiri zemlje se nalaze na najlepšem mestu u Evropi. To moramo iskoristiti. Čeka nas da dovršimio puteve i unapredimo železnicu.
Aleksis Cipras je govorio o saradnji u energetici i o tome da Balkan mora da postane najvažniji faktor mira i saradnje. Ni on nije zadovoljan uslugama koje je Balkanu pružila Austrija dok je predsedavala Evropom i nada se da će biti bolje od 1. januara kada ovaj posao preuzme Rumunija. Primetio je da je ranije ovde bilo sukba ali da će ove četiri ujedinjene zemlje pretvoriti Balkan u lidera mira.♦