Izložba „Evropska godina kulturnog nasleđa 2018 – Gde prošlost susreće budućnost“

Izložba „Evropska godina kulturnog nasleđa 2018 – Gde prošlost susreće budućnost“

21/12/2018 Off By BERB

 

MINISTARSTVO kulture i informisanja u saradnji sa Galerijom Matice srpske organizovalo je izložbu “ Evropske godina kulturnog nasleđa – Gde prošlost susreće budućnost“. Izložba je otvorena danas u Narodnom muzeju u Beogradu.

 

Na svečanom otvaranju govorili su nacionalni kordinator Evropske godine kulturnog nasleđa, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean, šef za informisanje, komunikaciju i medije delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Pol Anri Prese i autor izložbe, kustos Galerije Matice srpske, Nikola Ivanović. U okviru programa otvaranja izložbe priređena je prezentacija projekata koji su poneli oznaku EGKN i postali deo nacionalne agende u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa. Između ostalih, svoje aktivnosti predstavili su: EU info centar, Evropa Nostra, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Galerija Matice srpske, Narodni muzej u Beogradu, OŠ „Mihajlo Pupin” iz Zemuna, Zavičajni muzej Knjaževac, kao i Savez udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 iz Beograda”. Cilj izložbe je predstavljanje projekata koji su u Republici Srbiji obeležili značajnu evropsku inicijativu kada je odlukom Evropskog parlamenta i Saveta EU, 2018. godina je proglašena Evropskom godinom kulturnog nasleđa, pod sloganom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”.

Iako Republika Srbija nema status članice Evropske unije, pozvana je od strane Evropske komisije da se uključi u zajedničku agendu i iskoristi ovu inicijativu za jačanje međunarodne kulturne saradnje i promociju svog kulturnog nasleđa. Tokom trajanja izložbe, od 21. do 28. decembra 2018. godine, biće priređen i prateći program, u okviru koga će biti organizovane kreativne radionica za osnovce(Press MKI).♦