Cipras u Beogradu: Susret starih prijatelja

Cipras u Beogradu: Susret starih prijatelja

21/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

POSLE razgovora sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom predsenik Alksandar Vučić rekao je da je za Srbiju važno da se dogovor između Atine i Skoplja u Prespi sprovede u delo:

– To bi dovelo približavanju Beograda i Atine. Nije lako, ne želimo da se mešamo, ali to je put koji Srbija podržava.
Cipras smatra da je Makedonija bila siva zona između Srbije i Grčke:
– Prespanski sporazum će pomoći da se bolje poveženmo. Severna Makedonija će biti most među nama.
Pripremaju se i projekti obnove železnice Solun – Skopje – Beograd prema Budimpešti. Cipras kaže da Grčka ima ambicije da postane u energetici međunarodno čvorište. Grčka razvija strateški plan saradnje sa Bugarskom.
Grčka je stari prijatelj Srbije i podržalaju je u svim nevoljama koje je Srbija imala sa Kosovom.
Vučić je najavio smanjenje cena telefonskih usluga između dve zemlje pre nego što se potpuno ukine roming. Trgovačka razmena između Srbije i Grčke će ove godine preći 500 miliona evra. Srbija je završila moderne koridore autoputa tako da teretni saobraćaj iz Grčke teče nesmetano. Oba predsednika najavljuju bolju saradnju sa Bugarskom I Rumunijom. Završavaju se projekti trgovačke saradnje i infrastrukture.
Premijer Grčke osudio je ponašanje Kosova i smatra da ono destabilizuje ceo region:
– Sve što radi Kosovo, od uvođenja taksi do stvaranja vojske je potres u regionu. Gospodin Vučić i Vlada Srbije imaju težak posao da to prevaziđu. Ne treba da skrenu sa kursa traženja rešenja iako emocije srpskog naroda mogu da izazovu gnev.♦