Guteres zabrinut zbog odluke Kosova

Guteres zabrinut zbog odluke Kosova

15/12/2018 Off By BERB

 

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres izrazio je zabrinutost posle odluke Kosova da formira vojsku pozivajući “sve strane” na uzdržanost.

On je svoju zabrinutost izrazio na neformalnom sastanaku Saaveta bezbednosti održanom sinoć na zahtev Srbije, prenijela je RTCG pozivajući se na diplomatske izvore UN-a.

-Rezolucija 1244 iz 1999. godine je jedini pravni okvir za međunarodno bezbednosno prisustvo” na Kosovu, a snage NATO-a (Kfor) su zadužene za bezbednost tog područja- rekao je generalni sekretar UN-a i dodao da svako ograničenje odgovornosti Kfora u obavljanju bezbednosne dužnosti ne bi bilo u skladu s rezolucijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jučer osudio odluku Kosova o formiranju vojske, a koju podržavaju SAD, i pozvao na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN-a.

Predstavnici 15 zemalja članicaSaveta sinoć su održali neformalni sastanak, preneli su diplomatski izvori UN-a.

Isti izvori su posle tog sastanka rekli da je Rusija, koja podržava Srbiju, zatražila javnu sednicu Saveta početkom sedeće nedelje.

Diplomatski izvori su naveli da bi Vučić mogao da učestvuje na toj sednici i dodali da su evropske zemlje rezervisane da sednica bude javna(Agencije).

Američka potpora formiranju vojske Kosova dolazi nakon što su SAD u listopadu od Guterresa zatražile da pripremi strategiju okončanja misije UN poslije skoro 20 godina nazočnosti na Kosovu.♦